Wheater whiplash: de reden waarom je je sneller down voelt als het regent

Het is best logisch te verklaren.

Wolken komen ineens samen, de lucht wordt grijs en ja hoor: het begint keihard te miezeren. In een land als Nederland zijn wij ondertussen wel gewend aan dit soort grauwe weer. Is het je weleens opgevallen dat je gemoedstoestand naar beneden gaat als het begint te regenen? Een expert legt uit hoe dit komt.

Wheater whiplash

De seizoenen van Nederland zijn altijd een indicatie wat betreft weersverwachting, maar één ding is altijd zeker: het gaat sowieso een keertje regenen. Naast dat het vervelend is dat je een nat pak krijgt – want hoe kleed je je voor een onverwachte regenbui? – merk je het ook aan je humeur. Je voelt je misschien chagrijnig, prikkelbaar of moe zodra de regen uit de lucht komt vallen. Dit heeft alles te maken met de wheater whiplash: psychische symptomen die veroorzaakt worden door het verschil van het weer.

Hoge luchtvochtigheid

Parvinder Sagoo, medisch hoofdadviseur en clinicus bij Simply Meds Online, legt uit hoe dit komt: "Als het weer verandert van volle zon in bewolking en regen, kunnen we ons rusteloos en uitgeput voelen." Volgens hem heeft dit te maken met de hoge luchtvochtigheid die ontstaat door regenachtig weer. "Als de zon ook heeft geschenen, kan dit snelle en scherpe niveau van verandering ons lichaam in de war brengen, waardoor we ons moe en lusteloos voelen."

Hoofdpijn

Deze verandering kan ook zorgen voor hoofdpijn, door de druk van de verschillende weersomstandigheden. "Sombere, grijze luchten, hoge luchtvochtigheid en terugkerende stormen kunnen vaak hoofdpijn en druk veroorzaken", stelt Sagoo. "Dit soort hoofdpijn staat bekend als baromatische drukhoofdpijn en treedt op nadat de luchtdruk is gedaald." De drukverandering kan zowel chemische als elektrische veranderingen in de hersenen veroorzaken, die vervolgens de zenuwen verergeren en hoofdpijn veroorzaken.

Voorkomen

Helaas kunnen we weinig aan de weerverschillen doen, maar er zijn wel manieren om klachten te verminderen. Zo stelt Sagoo voor om gedurende de dag voldoende water te drinken om de hydratatie op peil te houden. Ook is het goed voor je ogen om regelmatig pauzes te nemen van je telefoon of computerscherm. En ga minstens één keer per dag naar buiten en probeer te ontspannen met een warm bad, bijvoorbeeld. En nu maar duimen dat de zon snel gaat schijnen!

Bron: Stylist | Beeld: BrunoPress