Kan het dragen van shape wear je gezondheid in de weg staan?

Wat doet het dragen van strakke kleding eigenlijk met je lijf?

Lees ook

De laatste jaren komt er steeds meer shape wear op de markt. Hoewel het ervoor zorgt dat je strak in het pak zit, is het niet altijd even comfortabel. Hoe zit het eigenlijk met de effecten van dat soort kleding? Is het slecht voor je om vaak shape wear te dragen?

Prikkelbare Darm Syndroom

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wat ervoor zorgt dat ze vaak pijn en een opgeblazen gevoel hebben. Een soortgelijk gevoel kan blijkbaar ook worden veroorzaakt door strakke kleding. Volgens voedingstherapeut Anna Mapson kan de combinatie van PDS en strakke kleding voor problemen zorgen. “Kleding met een strakke tailleband kan een impact hebben op je spijsvertering. Dat kan gassen, een opgeblazen gevoel en buikkrampen tot gevolg hebben”, legt ze uit aan Stylist. “Mensen met PDS hebben vaak een overgevoeligheid voor deze klachten, waardoor ze meer pijn zullen ervaren dan normaal.”

Skinny jeans

Verschillende experts zijn het erover eens dat skinny jeans het minst handig zijn. Die hebben vaak namelijk een strakke tailleband die aansluit op de plek waar je dunne darm zit. Daar vindt het grootste gedeelte van het spijsverteringsproces plaats. Als dat in de knoop komt, heb je dus een grote kans op een ongemakkelijk en opgeblazen gevoel. Mapson adviseert daarom om geen strakke kleding te dragen als je weet dat je een lange dag gaat hebben, een grote maaltijd gaat eten of veel gaat zitten. “Het is belangrijk om ruimte te hebben om een beetje uit te zetten.”

Bacteriën en afvalstoffen

Ook als je niet aan PDS lijdt, is het volgens Mapson verstandig om op te passen met shape wear. “Als je spijsvertering maandenlang continu wordt vertraagd door de strakke kleding die je draagt, kan dat leiden tot een overgroei aan bacteriën in je dunne darm. Dat kan worden behandeld met antibiotica of supplementen, maar vaak duurt het behoorlijk lang voor dat probleem volledig is opgelost.” Het kan je immuunsysteem ook nog eens in gevaar brengen. Strakke outfits zorgen er namelijk voor dat afvalstoffen niet meer goed kunnen worden afgevoerd door de lymfeklieren. Daardoor kunnen die afvalstoffen zich ophopen in je lijf en kun je eerder infecties oplopen. De skinny jeans en shape wear broekjes kunnen we voortaan dus beter laten hangen.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook