Drankje op? Dit is waarom je dan zo onrustig slaapt

Misschien toch maar eens een glaasje laten staan.

Met een kleine borrel op heb je misschien het idee dat je sneller in slaap valt. Maar na een paar uurtjes lig je te draaien en te woelen en heb je juist een heel onrustige nacht. Alcohol heeft een groot effect op je nachtrust, waardoor jij uitgeput – én met een kater – wakker wordt.

REM-slaap

Je drinkt je favoriete cocktail op en je voelt je ineens helemaal verdoofd. Maar, hoe kan dat? Dit komt doordat je hersenen een neurotransmitter activeert die de impulsen tussen de zenuwcellen verhindert. Merk je dus dat je na een avondje stappen droomloos slaapt? Dan kan dat komen door een verstoring van je REM-slaap die verantwoordelijk is voor je dromen. Alcohol kan namelijk je rapid eye movement – snelle oogbewegingen – verstoren.

Activerend

Als alcohol wordt omgezet, werkt het zeer activerend. De hersenen gaan dan in herstel en gaan hard aan de slag. Hierdoor begin je misschien wat te draaien, te woelen of wild te dromen. De kans is dan erg groot dat je wakker wordt, en het komt vaak voor dat je gekke dromen sneller onthoudt.

Daarnaast heeft alcohol effect op je blaas. Er wordt namelijk meer urine aangemaakt, waardoor je waarschijnlijk ‘s nachts wat vaker uit je bed moet om naar het toilet te gaan.

Snurken

Word je de volgende ochtend wakker met een heftige kater én een zere keel? Dan heb je dit wellicht te danken aan je eigen harde gesnurk. Dit komt doordat alcohol de spieren in je bovenste luchtwegen ontspant, waardoor je anders ademt. Dit kan betekenen dat je een nacht vol herrie hebt beleefd zonder dat je het misschien door hebt gehad.

Alcohol verstoort op deze manier je slaapcyclus, waardoor andere problemen alleen maar groter worden gemaakt. Een verstoorde slaapcyclus kan zelfs zó hardnekkig zijn, dat het zich ontwikkelt tot een blijvend probleem. Misschien toch maar eens een glaasje minder proberen te drinken…

Bron: Dingen Voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws