‘Quiet fired’: 5 tekenen dat je stiekem ontslagen wordt

Vooral punt vier is een red flag.

We zijn al bekend met ‘quiet quitting‘, een trend waarbij werknemers er stilletjes voor kiezen om het minimale voor hun werk te doen terwijl ze op zoek zijn naar ander werk. Maar er bestaat ook ‘quiet fired‘, en hierbij heeft de werknemer het voor het zeggen.

Quiet fired

Hoewel je het waarschijnlijk wel ziet aankomen als je ontslagen wordt – door geruchten of doordat er geen uitzicht is op een nieuw contract – zijn er ook subtiele en minder subtiele signalen dat je carrière bij je huidige werkgever op zijn einde loopt. Quiet fired wordt dat genoemd, en je merkt het aan de volgende vijf tekenen.

1. Je baas zoekt geen contact meer

Een mogelijke indicatie bij quiet firing is dat je het gevoel hebt dat je baas gesprekken met je vermijdt. “Ze hebben het misschien druk gehad natuurlijk, maar ze kunnen ook denken: ‘Ik weet dat dit heel snel heel ongemakkelijk gaat worden, dus laat ik me gewoon op de achtergrond houden”, legt carrière adviseur Gorick Ng uit.

2. Je baas wijst taken toe aan andere teamleden

Krijgen jouw collega’s taken die eigenlijk perfect voor jou zouden zijn? Grote kans dat dit ook een vorm is van quiet firing. “Zo’n afwijking is wanneer je manager, die eerder had beloofd je een bepaalde opdracht te geven, het werk ineens doorverwijst naar iemand anders”, zegt Ng.

3. Jouw collega’s krijgen loonsverhogingen en promoties

Ook wat beloningen betreft, kun je merken of er sprake is van quiet firing. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld kleine verhogingen terwijl anderen veel meer ontvangen, of je wordt misschien consequent overgeslagen bij promoties, ook al werk je net zo hard. Bonnie Dilber, recruiter, raadt in dat geval aan om direct naar je manager toe te stappen.

4. De feedback komt niet overeen met je werkzaamheden

Merk je dat je manager feedback geeft die vooral suggestief is en niet over je werkzaamheden gaat? Dan is dat volgens Dilber eigenlijk een signaal voor “we willen dat je stopt”. Vooral als het tijdens een functioneringsgesprek gebeurt.

5. Je krijgt ineens minder taken

Waar je eerst de hele week zoet was met je to-do list, heb je nu ineens veel minder te doen. Opvallend, vooral als je werkgever dit zonder jouw inbreng bepaalt. Volgens Jasmine Escalera, loopbaancoach, is het eigenlijk een duidelijke boodschap naar de werknemer toe. “Wanneer de verwachtingen van je werkgever veranderen zonder jouw inbreng en zonder enige aanpassing in functie of salaris, is het een obvious teken.”

Gedragsverandering

Denk je dat je baas erover nadenkt om je te ontslaan? Dan is het volgens Ng een goed idee om de situatie eens onder de loep te nemen. “Is de gedragsverandering van je manager echt te wijten aan het feit dat hij je stilletjes ontslaat”, stelt hij, “of zoek je misschien te veel achter de situatie?” Praat er bijvoorbeeld met een collega over of ga direct naar je manager toe.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws