Wordt op afstand werken steeds minder populair onder werkgevers?

Komt er een eind aan volledig op afstand werken?

Aan het begin van de pandemie werkten we allemaal massaal vanuit huis. Met openstaande vacatures speelden bedrijven daar toen handig op in. Volledig op afstand werken? Prima. Al lijkt aan die trend een einde gekomen. Het ziet ernaar uit dat werkgevers hier steeds minder enthousiast over zijn.

Populair bij werknemers, niet bij werkgevers

Veel werkgevers vinden het oké dat hun werknemers deels vanuit huis werken en deels op kantoor zijn. Maar helemaal niet op de zaak verschijnen? Dat blijkt een steeds minder populaire optie voor werkgevers. Het aantal vacatures voor banen op afstand neemt enorm af, zo blijkt uit nieuwe data van LinkedIn. Neem nu de VS als voorbeeld. Vacatures voor remote jobs besloegen in september nog maar 15 procent van alle vacatures, in april was dat nog 20 procent. En dat terwijl banen op afstand erg in trek zijn. In september ontvingen deze vacatures meer dan de helft van alle via LinkedIn verstuurde sollicitaties.

Ook in andere delen van de wereld worden er minder vacatures voor banen op afstand gedeeld, terwijl mensen maar wat graag in hun pen klimmen om te solliciteren op een dergelijke baan. In het Verenigd Koninkrijk beslaan remote jobs in totaal 14,6 procent van de vacatures – maar ze krijgen 20,2 procent van alle verstuurde sollicitaties. Dergelijke vacatures beslaan in India 11,3 procent van het totaal, en krijgen 20,3 procent van alle sollicitatiebrieven.

Flexibiliteit

Momenteel hebben we nog steeds meer vacatures voor remote jobs dan voor de pandemie (voorheen was het slechts 2 procent). Al is het wel duidelijk wat werknemers het liefst willen, en dat is niet gebonden zijn aan een kantoor.

Ook Josh Graff, werkzaam bij LinkedIn, erkent dat professionals liever niet op locatie willen werken. “Zij hechten veel waarde aan flexibiliteit op de werkvloer”, vertelt hij aan CNBC Make It. “Het wordt vaak vermeld als een van de belangrijkste prioriteiten van werknemers, naast salaris, ontwikkeling van vaardigheden en een goede werk-privébalans.”

Waarom minder van deze banen?

Vacatures voor banen op afstand lopen dus terug, maar waarom eigenlijk? Uit een enquête van LinkedIn blijkt dit in verband te staan met de economische onrust van dit moment. 68 procent van de ondervraagde uitvoerenden gaf aan dat ze bang zijn dat ze door de onzekere economische stabiliteit en een eventuele recessie hun plannen voor op afstand werken moeten terugdraaien. Uit voorzorg schroeven ze daarom nu het aantal vacatures hiervoor terug.

Uitvoerenden kunnen misschien denken dat het een goed idee is om voordeeltjes als flexibel werken terug te schroeven, maar volgens Graff kan het ook een averechts effect hebben. “Bedrijven draaien hun vooruitgang op het gebied van op afstand werken terug, maar hiermee kunnen ze sollicitanten in de armen van concurrenten drijven die wel aantrekkelijke opties aanbieden.” Graff vermoedt dan ook dat het aantal vacatures voor banen op afstand wel weer zal toenemen. “Het zal iets worden wat een bedrijf moet doen om te overleven.”

Bron: CNBC Make It | Beeld: iStock

Laatste nieuws