Van zombie-ing tot pocketing: moderne datingtermen uitgelegd

Grote kans dat enkele van deze termen ook ooit van toepassing zijn geweest op jouw dateleven.

Ghosting, benching, haunting, de moderne datingtermen vliegen je om de oren. Heb je geen idee wat ze precies betekenen? Geen zorgen, want wij gidsen je vandaag door de meest voorkomende datingtermen du moment.

Waarom al die termen?

Dacht je dat jouw datingvocabulaire al redelijk up to date was met termen als prela en de kwarrel? Dan moeten we je teleurstellen. Er zijn tegenwoordig veel meer termen die nog minder duidelijk zijn. Grote kans dat je heus weleens hebt gehoord van begrippen als breadcrumbing en curving, maar dat je er simpelweg geen aandacht aan besteedde omdat het wel heel vaag klonk. Tijd voor uitleg!

Momenteel schieten datingtermen als paddenstoelen uit de grond. Relatie-expert Susan Winter legt uit dat dat helemaal niet gek is. Het komt door de technologie. We daten immers veel meer online, en communiceren veel via onze telefoon. "En daar is toch een gebrek aan regels rondom daten", vertelt ze daarover aan InStyle. Mensen kunnen zich hierdoor bot opstellen. "Er is over het algemeen minder commitment." Hierdoor ontstaan vervolgens nieuwe termen. "Als je het idee hebt dat het niets wordt, is het makkelijker om iemand te ghosten - he-le-maal niets meer van je laten horen –, dan om ermee te dealen. En als je hebberig wordt, is het makkelijk om ze te benchen - ze aan het lijntje houden."

Wat eerdergenoemde begrippen dan precies betekenen, en wat andere termen inhouden? Wij loodsen je er doorheen.

Ghosting

Als je een beetje thuis bent in die nieuwerwetse datingtermen, heb je vast van ghosting gehoord. Het is zo'n beetje de populairste term van allemaal. Het betekent simpelweg dat je verdwijnt, zonder ook maar íets van je te laten horen. "Je schrapt iemand volledig uit je leven, zonder een waarschuwing vooraf. Iemand heeft geen idee dat het ophoudt en dat daar niet over gecommuniceerd zal worden. Je krijgt niet eens een simpele heads-up."

Benching en breadcrumbing

Hoewel benching en breadcrumbing twee aparte begrippen zijn, hebben ze veel met elkaar gemeen. Winter legt uit dat benching inhoudt dat je iemand het label 'misschien' opplakt. "Je gaat niet vooruit met diegene, maar ook niet achteruit. Je hebt ze apart gezet om later eventueel op terug te komen, terwijl je andere mogelijkheden verkent."

Breadcrumbing lijkt op benching, maar is wat minder goed te herkennen. In principe zetten ze je ook op die spreekwoordelijke 'bench', maar ze geven je af en toe toch een klein beetje aandacht om hoop te houden. Het kan dat die persoon na een paar dagen toch je appje beantwoordt op een lieve manier – je krijgt hierdoor weer hoop – om vervolgens weer enkele dagen te verdwijnen. "Ze geven je constant hoop", vertelt Winter. "Ze voeren je in principe broodkruimels. Net op het moment dat je de stekker eruit wilt trekken, geven ze je nog een kruimel."

Haunting

Nog even terug naar dat ghosting – waarbij iemand dus helemaal niets meer van zich laat horen. Dat klinkt al frustrerend genoeg, toch? Well, het kan nog een stapje erger. Bij Haunting heeft iemand je gehost, maar diegene laat op heel minimale manieren toch nog wat 'van zich horen', door bijvoorbeeld alsnog je posts op Instagram te liken. Ze blijven dan hangen, zónder contact te zoeken. Klein beetje alsof je wordt achtervolgd door een ghost from the past. 

Cushioning

Helaas, deze term is niet veel aardiger dan bovengenoemden. "Het wordt vaak gebruikt om iemand te beschrijven die al in een relatie zit, maar die openlijk flirt met anderen om ze als het ware 'opgewarmd' te houden – voor het geval dat", legt Winter uit. Die persoon is in principe een soort back-upplan aan het maken en volgens de relatie-expert is het emotioneel vreemdgaan. Ja, flirten kan af en toe prima, maar flirten met het idee dat je dan een 'reserve' op de bank hebt zitten, is niet oké. "Het is gemeen. Het is alleen voor iemands eigen ego en diens gevoel van veiligheid."

Pocketing

Pocketing, ook wel bekend als stashing, gebeurt wanneer je met iemand datet, maar hij of zij je bestaan eigenlijk een beetje geheimhoudt. Diegene stelt je niet voor aan vrienden, familie of andere personen in diens cirkel. Nu hoeft het niet meteen een red flag te zijn. De een houdt nu eenmaal van een rustiger datetempo dan de ander. Maar, let wel, het kan ook zijn dat iemand het doet omdat diegene diens opties open wil houden.

Curving

Als je iemand wel ziet zitten, wil je natuurlijk met diegene afspreken. Je appt over en weer, je maakt plannen en op de dag van de date... zegt hij of zij af. En dit gebeurt niet één keer, dit gebeurt keer op keer. In dat geval heb je te maken met curving. Iemand zegt dan niet dat hij of zij geen interesse heeft, het zou kunnen zijn omdat diegene bang is om je gevoelens te kwetsen. Maar hoeveel oprechte interesse kan die persoon nu echt hebben als hij of zij je continu uit de weg gaat?

Een spiegel voorhouden

Bovenstaande gedragingen zijn niet bepaald netjes. Het is makkelijk om je erover op te winden als het jou overkomt, maar volgens Winter is het wel zo eerlijk om jezelf ook een spiegel voor te houden. Want heb jij niet ooit eens iemand gehost? Al was het maar op een datingapp. Grote kans dat je niet meer op iemands berichtjes reageerde omdat het makkelijker was – zeker als nummers nog niet waren uitgewisseld en diegene alleen je voornaam wist.

Winter stelt dat je het beste altijd eerlijk kunt zijn, zo wil je immers zelf ook behandeld worden. Wees eerlijk over wat je wilt en verwacht. Als je niet verder met iemand wil, of als je juist wel een relatie met iemand wil, wees daar dan eerlijk over. Tegen je date én tegen jezelf.

Bron: InStyle | Beeld: Keren Levand (Unsplash)