Wil je wat afvallen? Er zijn medicijnen die je erbij kunnen helpen

First things first, je bent van jezelf prachtig! Toch kunnen er redenen zijn waarom je graag wat wilt afvallen. Op het moment dat je besluit af te vallen kom je in een proces van zoeken naar de juiste manier om eindelijk op je streefgewicht te komen. Uiteraard weten we allemaal dat gezond eten en meer sporten het belangrijkst is. Je doet je best, let op je voeding en je beweegt genoeg, maar toch val je niet af met alle frustratie van dien. Hoe komt dit en welke alternatieve afvalmethodes zijn er tegenwoordig om alsnog af te kunnen vallen.

Overgewicht in Nederland blijft groeien

De helft van de volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht (obesitas). Bijna 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht. Deze aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar gestegen. Daarbij is de vraag naar effectieve afvalmethodes ook gestegen. 

Wat is afvallen?

Gewicht verliezen is eigenlijk niet iets ingewikkelds. Het is vrij simpel: je moet ervoor zorgen dat de energie die je verbruikt hoger is dan de energie (eten) die je binnenkrijgt. De cruciale factoren hierbij zijn voeding, beweging en gedrag. Het gaat om de uitgekiende combinatie van deze factoren én een hele hoop discipline. 

Waarom is natuurlijk afvallen zo moeilijk

Je ziet de killerbody’s op social media voorbijkomen, hoezo lukt het hun wel? Je sport je een ongeluk, slaat koolhydraten direct af en je hebt je laten ‘influencen’ om de succesvolle methode ‘intermitting fasting’ te proberen, maar jouw killerbody lijkt ver te zoeken. Je bent waarschijnlijk verkeerd bezig of is het onze samenleving die afvallen onmogelijk maakt? Gewicht verliezen is geen sprint het is een traject waarbij geduld een schone zaak is. 

Welke medicijnen kunnen ons helpen met afvallen?

Er zijn drie soorten medicijnen met bijna dezelfde actieve stof en kunnen helpen bij afvallen. Deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar via een arts. Toch verschillen deze medicijnen, de actieve stof in deze medicijnen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. We leggen het uit:

    1. Saxenda

      Dit medicijn wordt voorgeschreven aan mensen met overgewicht. Saxenda remt je hongergevoel en geeft je een verzadigd gevoel. Saxenda bevat de actieve stof liraglutide en kan dagelijks thuis worden toegediend met een mini injectie. In eerste instantie kwam Victoza op de markt als diabetes type 2 medicijn. Vervolgens kwam de farmaceut erachter dat de mensen die dit medicijn gebruikte ook afvielen als gevolg van minder eetlust. Beide medicijnen hebben een andere naam voornamelijk door strenge medicijn licenties en veiligheid. Victoza

      Dit medicijn wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Het medicijn bevat ook de actieve stof liraglutide, net als Saxenda, die de bloedsuiker verlaagd. Liraglutide zorgt dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil is en dat het lichaam minder suiker vrijzet. Dit medicijn wordt vooral ingezet bij mensen met diabetes type 2. Het wordt ook gebruikt om het risico op bepaalde hartproblemen te verminderen bij zowel diabetes type 2 als hartaandoeningen. Het verschil tussen Saxenda en Victoza zit in het gebruik en de dosering.Ozempic

      Net als Victoza wordt dit medicijn voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. De actieve stof in dit medicijn is semaglutide, wat zich net zo gedraagt als liraglutide alleen met een langere werkingsduur. Semaglutide heeft geen officiële licentie voor gewichtsverlies.
  1. Saxenda

    Dit medicijn wordt voorgeschreven aan mensen met overgewicht. Saxenda remt je hongergevoel en geeft je een verzadigd gevoel. Saxenda bevat de actieve stof liraglutide en kan dagelijks thuis worden toegediend met een mini injectie. In eerste instantie kwam Victoza op de markt als diabetes type 2 medicijn. Vervolgens kwam de farmaceut erachter dat de mensen die dit medicijn gebruikte ook afvielen als gevolg van minder eetlust. Beide medicijnen hebben een andere naam voornamelijk door strenge medicijn licenties en veiligheid. 
  2. Victoza

    Dit medicijn wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Het medicijn bevat ook de actieve stof liraglutide, net als Saxenda, die de bloedsuiker verlaagd. Liraglutide zorgt dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil is en dat het lichaam minder suiker vrijzet. Dit medicijn wordt vooral ingezet bij mensen met diabetes type 2. Het wordt ook gebruikt om het risico op bepaalde hartproblemen te verminderen bij zowel diabetes type 2 als hartaandoeningen. Het verschil tussen Saxenda en Victoza zit in het gebruik en de dosering.
  3. Ozempic

    Net als Victoza wordt dit medicijn voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. De actieve stof in dit medicijn is semaglutide, wat zich net zo gedraagt als liraglutide alleen met een langere werkingsduur. Semaglutide heeft geen officiële licentie voor gewichtsverlies.

Beeld: Mellamed (Pexels)