Zijn we door inflatie extra geneigd om dit jaar gebruik te maken van Black Friday?

Met name Gen Z'ers, die zich zo inzetten voor een beter milieu, laten de aanbiedingen dit jaar niet aan zich voorbijgaan.

Lees ook

Je kunt het gewoon niet gemist hebben: Black Friday is in aantocht. Webshops en winkels zijn niet verlegen in het kenbaar maken van hun superaanbiedingen met vele mails, flyers en posters. En het lijkt erop dat het werkt.

Veel shoppers tijdens Black Friday

Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) doet aankopen tijdens Black Friday, dit blijkt uit onderzoek van Stichting Trees for All. En dat terwijl 81 procent van de Nederlanders tijdens hetzelfde onderzoek aangeeft dat ze weten dat overmatig shoppen een negatieve impact op het milieu heeft. Waarom we dan toch shoppen? Tja, dat heeft deels met de inflatie te maken.

Met name Gen Z’ers zullen gebruik gaan maken van de scherpe aanbiedingen, zo’n 85 procent van hen. Deze groep heeft de reputatie dat ze erg meegaand zijn met het milieu, maar 41 procent van hen geeft aan dat ze toch Black Friday-deals zullen shoppen door de inflatie en hoge energieprijzen. Een groot deel van hen is zelfs geneigd om aankopen uit te stellen tot de 25ste, de dag waarop Black Friday valt. Al zijn het helaas niet alleen de noodzakelijke aankopen, zo gaf 40 procent van de Black Friday-shoppers aan dat ze toch wel de neiging voelen om impulsaankopen te doen.

Green Friday Forrest

De productie en het transport van nieuwe spullen hebben een enorm negatieve impact op het milieu. Green Friday, een initiatief dat aanspoort om geen gebruik te maken van Black Friday-deals, krijgt daardoor steeds meer aanhang. Bijna een kwart van de Nederlanders is al om en zegt op 25 november geen aankopen te doen.

Ook Trees for All doet mee aan Green Friday en opent daarnaast het Green Friday Forest. Mensen die een tegengeluid willen maken, kunnen daar een boom planten. “Het idee is dat het bos uitgroeit tot een reusachtig groen statement”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. Overigens hoef je niet te wachten tot 25 november zelf, je kunt via de website van Trees for All al een boom in het bos planten.

Bron: Trees for All | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook