Last van eczeem? Een dermatoloog deelt hoe je deze huidaandoening onder controle kunt krijgen

Het is mogelijk om deze chronische huidaandoening onder controle te krijgen.

Personen met eczeem hoeven we echt niet te vertellen hoe vervelend het is om met deze huidaandoening te leven. They know it all too well. Zeker in de winter lijken deze rode, schilferige plekken met bijkomende jeuk extra de kop op te steken. Dus wat kun je er dan tegen doen om het in toom te houden?

Het beeld over eczeem

Ontzettend veel mensen in Nederland hebben last van eczeem. Niet alleen is het gevoel dat de huidaandoening bezorgt vervelend, maar een kwart van de Nederlanders schaamt zich ook voor de plekken op hun huid. Dit blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duidend Nederlanders.

Uit dit onderzoek kwamen ook nog andere bevindingen over eczeem naar voren. Zo vindt 37 procent het onaantrekkelijk als iemand anders met de aandoening kampt. Ook denkt 20 procent van de ondervraagden dat het besmettelijk is – iets wat helemaal niet waar is. Wel laat Leenarts weten dat het helaas niet mogelijk is om eczeem te genezen. Als is het wél mogelijk om het onder controle te krijgen. De dermatoloog deelt hiervoor een aantal tips.

Onderschat huidverzorging niet

Je huid goed verzorgen is al-tijd belangrijk, maar zeker in de winter moet je dit niet met de Franse slag doen. Dit omdat je huid tijdens dit seizoen vaak nog droger is. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een goede huidverzorging beginnende eczeemplekjes kan voorkomen. Oftewel: houd de huid goed gehydrateerd.

Ook als je eczeem rustig is, is het belangrijk om je huid vet te houden. “Kies wel altijd voor neutrale, verzorgende crèmes en zalven zonder parfum of alcohol”, aldus het advies van dermatoloog Leenarts. “Kies vooral een zalf die je zelf prettig vindt, zodat je ook daadwerkelijk vaak en genoeg smeert.”

Douche bewust

Het is ontzettend lekker om warm en lang te douchen, maar je huid vindt er wel wat van (en je energierekening ook, maar dat vandaag terzijde). Water heeft een uitdrogend effect op de huid. Probeer daarom niet te lang te douchen of te badderen en probeer je ook in te houden met de warmte van het water.

En nog een andere tip van Leenarts: “Gebruik onder de douche geen zeep.” Dit omdat het je huidvetten kan oplossen, wat ook weer tot een droge huid kan leiden. “Hetzelfde geldt wanneer je in bad stapt deze winter. In een schuimend, geparfumeerd bad gaan zitten is niet aan te raden als je eczeem hebt. Gebruik ook dan zeepvrije producten. Dep de huid na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna lekker in met een vette zalf of huidolie.”

Denk ook aan je hoofdhuid

Oké, oké, de hoofdhuid zien we soms over het hoofd (no pun intended), maar ook je hoofdhuid heeft een goede verzorging nodig. Leenarts raadt daarom aan om je haar te wassen met een shampoo zonder agressieve reinigers. “Alle shampoos met cocamidopropyl betaine kun je beter laten staan. Dit is een schuimmaker die een allergische reactie kan veroorzaken.” Ingrediënten waarmee je je haar juist wel wilt wassen zijn ureum en glycerine. Deze verzorgen je hoofdhuid goed.

Hulp inschakelen

Hoe goed je je huid ook verzorgt, en hoe netjes jij bovenstaande tips ook opvolgt, helaas betekent het niet altijd dat het helpt. Eczeem is een chronische huidziekte. Lijkt het maar niet te lukken om op eigen houtje jouw eczeem onder controle te krijgen? Neem dan vooral contact op met een dermatoloog. Die kan jou dan het beste een persoonlijk advies geven.

Bron: Marjolein Leenarts | Beeld: iStock

Laatste nieuws