Drukke werkdag gehad? Zo kom je helemaal tot rust

Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

Lees ook

Een takenlijst die maar niet afkomt, een mailbox die steeds voller wordt en collega’s die je steeds nodig hebben. Drukke werkdagen komen af en toe voor, en dan kan het best lastig zijn om in je vrije tijd tot rust te komen. Omdat het juist goed is voor je hersenen om na werk te unwinden, zetten we een paar handige tips op een rij.

Drukke werkdag

De uren na werk lijken soms voorbij te vliegen. Je komt thuis – of je sluit je laptop af, voor de remote workers onder ons –, je gaat wat eten en je kruipt onder de wol. En de volgende dag begint het riedeltje weer opnieuw. Om je dag wat meer diepgang te geven, kan het helpen om een paar dingen aan je avondroutine aan te passen. Hierdoor komen je hersenen namelijk echt goed tot rust. Scroll naar beneden voor wat dingen die je kunt proberen tijdens je post-work uren.

1. Kleed je meteen om

Hoe verleidelijk het ook is om meteen op de bank te ploffen zodra je thuiskomt, dit kun je beter niet doen. Volgens klinisch directeur Joy Kiesch is het aan te raden om meteen je pyjama of joggingbroek aan te trekken. “Wat ik heel vaak aanbeveel, is om je om te kleden als je thuiskomt”, stelt ze in gesprek met Huffpost. “Dus trek je werkuniform en ongemakkelijke hakken uit, en trek iets aan wat je comfortabel vindt zitten.”

2. Creëer een routine na het werk waar je naar uitkijkt.

Net als dat een ochtendroutine helpt om je dag krachtig te beginnen, helpt een avondroutine om bij te komen van een drukke dag. “Het hebben van een nachtelijke routine is erg belangrijk, want het geeft je iets om naar uit te kijken. Het helpt je tot rust te komen zodat je lichaam en geest daadwerkelijk kunnen rusten”, legt psychotherapeut Noreen Iqbal uit. De routine weerspiegelt wat je aan het einde van de werkdag nodig hebt. Als je bijvoorbeeld hunkert naar sociale interactie, voeg je die toe. Als je juist rust nodig hebt, maak dan ruimte voor wat me-time.

3. Zorg voor wat beweging

De hele dag achter je laptop zitten is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Plan daarom ook wat tijd in voor beweging. Dit kan een korte wandeling zijn naar je werk, maar ook yoga of een work-out in de gym. Dit hoeft geen uur te duren, want met tien minuten beweging doe je je lichaam en hersenen al veel plezier.

4. Luister je favoriete muziek

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt, is het logisch dat je hoofd nog vol zit met werkgerelateerde zaken. Tip van Kiesch: zet je favoriete nummer op zodra je thuiskomt of als je klaar bent met werken. Dit vertelt je geest dat je niet meer aan het werk bent en het tijd is om volledig te ontspannen. Ook kan het helpen om rustgevende muziek op te zetten, zodat je de avond meteen goed begint.

5. Unplug

Je bent de hele dag bezig met werk, dus in de avond is het tijd om te unpluggen. Doe je laptop uit, kijk niet meer op je mail en leg je telefoon ook aan de kant. Probeer je schermtijd te minimaliseren, want dat kan ervoor zorgen dat je niet helemaal opgeladen voelt. Kies in plaats van een serie of scrollen op TikTok voor het lezen van een boek of een hobby waarbij je geen schermen nodig hebt. Het is het proberen waard!

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook