Maral Noshad Sharifi over het boek Citroeninkt: ‘Het leven van een gevlucht gezin’

We spraken haar over haar debuutroman.

Op jonge leeftijd je land ontvluchten en opgroeien in een land waar je de taal niet spreekt en weinig van de cultuur weet. In het boek Citroeninkt neemt Maral Noshad Sharifi de lezer mee naar deze bijzondere en onzekere tijd in haar leven, terwijl ze opgroeit in een tijd van polarisatie. Marie Claire sprak haar over het boek.

Citroeninkt

Maral is nog maar vier jaar oud als ze samen met haar ouders en broertje vanuit Iran naar Nederland vlucht. Een groot contrast, want het gezin belandde in het gereformeerde Moerkapelle. In haar documentaire ‘Lieve Buren’ (2016) zagen we al hoe bijzonder deze periode voor haar was, en in haar debuutroman Citroeninkt gaat ze hier nog dieper op in. 

“Ik wil het leven laten zien van een gevlucht gezin. Er zijn veel boeken over geschreven, maar vaak is het vanuit een volwassen perspectief. Maar ik had nog veel herinneringen als kind, en daar las ik weinig over.”

Gevlucht kind

In het autobiografische boek lees je het verhaal van de jonge Talar, die opgroeide tussen twee werelden en haar plek zocht in de nieuwe wereld en haar nieuwe leven. Een meeslepend boek, waarin de gevoelswereld van een gevlucht kind duidelijk wordt. In Citroeninkt krijg je een kijkje in haar gedachtes, grappige en moeilijke situaties, en hoe ze omgaat met een wereld die met een andere blik naar haar kijkt. 

Nieuw leven

Het boek is gebaseerd op haar verhaal en dat van vele andere kinderen. Maar naast haar eigen herinneringen en ervaringen, is Maral ook in de geschiedenis van haar ouders gedoken. Want zelf zat ze nog met vragen over wat er in Iran is afgespeeld. Ze legt uit: “Toen ik in hun leven kwam, hadden mijn ouders al zoveel problemen en pijn gehad. Het is belangrijk om de geschiedenis in te duiken en te leren wat de reden is dat twee volwassen mensen besluiten om weg te gaan. En leren waarom de eerste jaren juist moeilijk zijn”. 

Een onbekende wereld

In haar boek schrijft ze dat Citroeninkt voor iedereen is die, net als zij, aan de buitengrenzen van Europa stond, maar dat het niet voor hen bedoeld is om te lezen. Want dat is ‘voor de rest’, die niets weten over het leven van een gevlucht persoon. “Mijn doel is niet om troost te geven aan hen die het hebben meegemaakt, maar ik wil mensen iets leren over een wereld die ze niet kennen”, aldus de schrijfster.

Citroeninkt is vanaf 3 maart te koop, en zal worden gelanceerd in de Rode Hoed. Op deze avond staat de Iraanse cultuur centraal en wordt er stilgestaan bij de huidige situatie in Iran. Daarnaast zijn er optredens van zangeres Nieloefaar Bahadori en schrijver Sholeh Rezazadeh. Er zijn nog kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij!

Fotograaf: Bart Heynen

Laatste nieuws