Uitvinding van de eeuw: menstruatiezwemkleding

De uitvinding waarvan we niet wisten dat we 'm nodig hadden.

Lees ook

Ongesteld zijn is nooit leuk, maar op sommige momenten wanneer je menstrueert, kun je nóg meer balen van het feit dat je als vrouw bent geboren, dan op andere. Met name in de zomer tijdens stranddagjes en zwemsessies heb je niet al te veel lieve woorden over voor moeder natuur. Gelukkig is daar nu een revolutionaire oplossing voor gevonden: menstruatiezwemkleding.

Zwemmen met tampons

Die geplande zwemdate tóch maar afzeggen omdat het de tijd van de maand is en je je liever geen zorgen maakt of je met een grote rode plek op je tanga het zwembad uitloopt: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Zwemmen terwijl je ongesteld bent is nu eenmaal lastig. Ook al heb je de grootste tampon-maat die in de drogist te vinden is, echt onbezorgd zwemmen lukt meestal niet. Want wat als je tampon toch niet goed blijkt te zitten wanneer je een duik neemt in het water? Dan kun je weer naar het openbaar toilet strompelen om daar een soort bandenwisseling op gang te zetten – als je al extra tampons bij je hebt, natuurlijk.

Menstruatieproducten

Als je al bekend bent met menstruatiebroeken of -ondergoed, dan weet je dat dit grote voordelen heeft ten opzichte van ‘gewoon’ maandverband of tampons. Vaak zijn deze producten veel comfortabeler dan andere menstruatieproducten, omdat ze in allerlei vormen en maten beschikbaar zijn die zich precies aanpassen aan de vorm van jouw lichaam en de manier waarop je je ondergoed of broeken het liefste draagt. Zo is er menstruatieondergoed in de vorm van een string, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van hipsters met een extra hoge taille. Bovendien is het natuurlijk duurzaam, omdat je het keer op keer kan hergebruiken.

Zwemkleding

Maar naast alle menstruatieproducten die we tot nu toe al kennen, is er dus een nieuw product in opkomst: menstruatiezwemkleding. En dat is de uitvinding waarvan we niet wisten dat we ‘m nodig hadden. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als menstruatieondergoed: je bikini of badpak heeft heeft een verborgen ingebouwde beschermlaag die snel vocht afvoert en vocht vasthoudt, wat er voor zorgt dat je niet doorlekt. De waterbestendige buitenlaag zorgt ervoor dat het water er gewoon afrolt, waardoor er geen water in de badkleding komt en je fris en droog blijft. Afhankelijk van waar je je favo menstruatiebikini of -badpak koopt, kun je deze tot wel acht uur dragen – wat dus vergelijkbaar is met drie tampons.

Nadelen

Dit klinkt natuurlijk als een droom, maar zoals bij elk ander concept op gebied van menstruatie zitten er ook nadelen aan. Zo is het wel nodig om na een stranddag je bikini te wassen: diezelfde avond op vakantie tóch nog maar een keer je favo bikini aantrekken zit er dus niet in. Bovendien geeft menstruatiebadkleding niet de garantie dat elke vrouw acht uur lang kan teren op dat ene beschermlaagje dat verstopt zit in het badpak. Voor de vrouwen die wat heftiger ongesteld zijn dan normaal en last hebben van extreem veel bloedverlies kan het niet genoeg zijn voor een hele stranddag.

Bron: Glamour | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

Zie ook