Oeps: we wassen onze kleding veel te vaak

Excuse me?

We mikken allemaal braaf onze kleding in de wasmand na het dragen, maar eigenlijk is dat een gewoonte die we beter los kunnen laten. Volgens experts wassen we onze kleding namelijk veel te veel – en dat is slecht voor je kledingstuk en het milieu.

Kleding wassen

Dat je kleding na een dag dragen opnieuw kunt dragen, dat weten we wel. Toch zijn we geneigd om het in wasmand te tossen als we het al een keer gedragen hebben. Volgens Carolyn Forte, executive director van de Good Housekeeping Institute’s Home Care and Cleaning Lab doen we dit vaker dan nodig is. Dit is schadelijk voor je kleding, want te vaak wassen kan zorgen voor een korte levensduur, en heeft ook een aanzienlijke impact op het milieu.

7 tot 25 liter water

Hoe onschuldig een wasje draaien ook klinkt, het kost een hoop water. Zo kan een enkele lading was tussen de 7 en 25 liter water gebruiken, afhankelijk van de machine. Oudere modellen kunnen zelfs meer water gebruiken. Wanneer je kleding in heet water wast, verhoogt dat het energiegebruik. Dit geldt ook voor een droger wat ook een grote energieslurper is.

Maar hoe vaak hoor je kleding dan wel te wassen? Te weinig wassen is namelijk ook niet goed, want dan krijgen micro-organismen zoals bacteriën en schimmels vrij spel. Daarom kan je kleding het beste verdelen in twee groepen: wassen na één keer dragen of wassen na een paar keer dragen.

Hoe vaak moet je wassen?

Een vuistregel van dermatoloog Joshua Zeichner is om kleding dat dicht op de huid zit na het dragen te wassen. Hij legt uit: “Over het algemeen geldt dat hoe dichter een kledingstuk bij je huid zit, hoe vaker het wassen moet worden.” Denk aan kledingstukken die worden blootgesteld aan zweet of mogelijk lichaamsvuil. Dit geldt dus voor sokken, ondergoed, hemdjes en sportkleding.

Kleding dat in contact komt met de huid, maar niet zweterig of vuil is, kan een tweede keer worden gedragen zonder te wassen. Dit geldt voor broeken, truien, blouses, bh’s en pyjama’s. Maar er zijn ook kledingstukken waarin je weinig transpireert en die niet vies worden. In dat geval kun je die kleding drie of vier keer dragen voordat je ze wast. Dit geldt overigens ook voor jeans. The more we know!

Bron: Huffpost | Beeld: NL Beeld / Brunopress

Laatste nieuws