Waarom het nemen van een life coach een goed idee kan zijn

'We stellen mensen in staat om in zichzelf te gaan geloven', legt een gecertificeerd coach uit.

Of je nu al jaren in therapie bent of net begint te overwegen om professionele begeleiding te zoeken: het kan nooit kwaad om even te pauzeren en na te denken over waar je mentaal bent, waar je zou willen zijn, en hoe daar te komen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een life coach.

Life coach versus therapie

Het hebben van wat mentale ondersteuning zoals therapie wordt steeds toegankelijker en verliest langzaam de taboesfeer. Therapie, waarvan er verschillende soorten zijn, wordt over het algemeen opgevat als een behandelingsbenadering die is gebaseerd op een diagnose van de geestelijke gezondheid. Vaak heeft dit te maken met angst, stress, depressie of een posttraumatische stressstoornis. Er is een vaak een focus op het identificeren, begrijpen en vinden van oplossingen voor de problemen waarmee de cliënt kampt.

Hoewel life coaching elementen hiervan kan bevatten en er vaak overlap is, is het algemene uitgangspunt vaak proactief, doelgericht en toekomstgericht. “Coaching heeft veel meer een op kracht gebaseerde benadering”, legt Jamie Blume, een professioneel en gecertificeerd coach uit Amerika op het platform Real Simple uit. ”We werken nog steeds aan gedachten, overtuigingen en emoties die naar boven komen, misschien uit de kindertijd of uit een trauma uit het verleden. Maar we concentreren ons echt op wat werkt, waar we naartoe willen en hoe we verder gaan.”

Doelen stellen en bereiken

Een dergelijke aanpak kan begeleiding en ondersteuning op een doelgerichte manier bieden. Life coaches proberen vaak handvatten te bieden om verder te komen in een gewenste richting. Cliënten stuwen zichzelf naar de volgende fase van hun leven door kritisch te denken en nieuwsgierige vragen te stellen. Vaak gaat dit gepaard met een specifieke behoefte. Zo heb je loopbaancoaches, relatiecoaches, fitnesscoaches en algemene levenscoaches voor motivatie, verantwoordelijkheid en ondersteuning.

”Wat we doen is mensen in staat stellen om in zichzelf te gaan geloven”, zegt Blume. “We laten mensen hun kracht aanboren, wat hen positieve energiebronnen geeft. We bieden ze de mogelijkheid om uit de weg te gaan, de negativiteit weg te vagen die al zo lang opgestapeld is, en om het leven te creëren dat ze willen.”

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws