Ai: mannen sterven twee keer zo vaak aan een melanoom als vrouwen

Smeren, smeren, smeren!

Officieel moet de zomer nog beginnen, maar met de warme temperaturen van dit moment moeten we extra goed smeren. Niet te verwarren met: nu hoeven we pas te smeren. It’s a year-round thing. En wanneer je dat niet braaf doet, loop je een grotere kans op een melanoom. Mannen, lezen jullie even mee?

Melanoom

We houden er niet van om de brenger van slecht nieuws te zijn, maar mannen lopen een veel grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van een melanoom dan vrouwen. Die kans is twee keer zo groot, zo blijkt uit een onderzoek van Australian Institute of Health and Welfare. En dit is iets om heel serieus te nemen. Zo was huidkanker in 2022 de meest gediagnosticeerde kankervorm in Nederland, en een melanoom valt hier natuurlijk onder.

De cijfers van het Australische instituut zijn allesbehalve rooskleurig, al gingen die specifiek over mannen in Australië. Of hetzelfde ook geldt voor Nederlandse mannen is niet helemaal duidelijk. Wel lijken de in Nederland bekende cijfers er wat mee te matchen. Los van geslachtsgerelateerde vormen van kanker (denk aan baarmoederhalskanker en prostaatkanker), worden vrijwel alle kankervormen vaker bij mannen gevonden dan bij vrouwen.

Voorkomen

Melanomen komen veel voor. In 2022 waren er 8.050 nieuwe gevallen van bekend in Nederland. Zo’n 95 procent van de melanomen wordt veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling. En je huid beschermen tegen die Uv-stralingen? Dat doe je natuurlijk met een goede SPF. Al blijkt dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend te zijn. Hoewel we weten dat zonnebrand smeren belangrijk is, doen we dat nog niet altijd even braaf. Zo bleek uit onderzoek van Kruidvat van eerder dit jaar dat vier op de vijf Nederlanders zich niet voldoende beschermen tegen de zon.

We mogen (lees: moeten) echt wel wat serieuzer met onze zonnebrand omgaan. “Soms verbranden we het ergst op grauwe en bewolkte dagen”, deelt Jane Homberger, CEO van huidverzorgingskliniek Skin Smart, met Body & Soul. “In het verleden noemden we deze gevallen van zonnebrand ‘verbranding door de wind’, maar we weten nu dat 80 procent van de Uv-straling van de zon door lichte bewolking kan dringen.”

Als huidkankerarts heeft Dr. Scott McGregor al vaak van dichtbij gezien welke tragische gevolgen huidkanker kan hebben. Hij wil mannen (maar natuurlijk ook vrouwen) op het hart drukken om dagelijks zonnebrand aan te brengen op de plekken die worden blootgesteld aan uv-stralingen. Ook raadt hij aan om je huid regelmatig te checken.

Bron: Body and Soul, VZ Info | Beeld: Oliver Sjöström (Unsplash) 

Laatste nieuws