De beste voedingsmiddelen om jezelf een energieboost te geven

Naast koffie kunnen andere voedingsmiddelen je ook extra energie geven.

Uitgerust wakker worden willen we allemaal, maar niet elke nacht behalen we die aanbevolen acht uur slaap. Het is makkelijk om dan een grote kop koffie voor jezelf te zetten, maar ook uit de volgende voedingsmiddelen kun je wat extra energie halen.

Wat niet te eten

First things first. In principe haalt je lichaam energie uit alle calorieën die je eet, maar je lichaam kan na het binnenkrijgen van bepaalde voedingsmiddelen ook een flinke dip ervaren. Uit een onderzoek van het platform Physiology & Behavior blijkt dat suikerrijk, vet of bewerkt voedsel voor enorme moeheid en gebrek aan motivatie kan zorgen. En dat terwijl je juist zin hebt in ongezond eten als je moe bent. Maar met een beetje discipline kom je verder. Zo raadt voedingsdeskundige Amy Shapiro aan om de volgende voedingsmiddelen te eten, die voorkomen dat je bloedsuiker piekt (wat dat vermoeide gevoel bezorgt).

Bonen

Als je bonen uit blik niet goed afspoelt kun je er winderig van worden, maar bonen zijn perfect om wat extra energie uit te halen. Bovendien passen ze in een glutenvrij, lactosevrij en vegan dieet. “Bonen bevatten veel eiwitten en vezels”, deelt Shapiro met The Thirty. “Dat is een magische combinatie voor veel energie. Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel en je energie schiet omhoog.”

Chiazaad

Kun je je nog herinneren dat het eten van chiazaad helemaal in was omdat het zo’n superfood was? Nou, die status verdiende het ook terecht. De zaadjes zijn rijk aan voedingsstoffen als ijzer, omega-3, vezels en proteïnen. “Ze houden je bloedsuiker in balans en die voordelen ervaar je al als je maar een eetlepel chiazaad eet”, weet Shapiro. Chiazaad is makkelijk op te nemen in je dieet. Je kunt het toevoegen aan je kwark, smoothie, pannenkoekenbeslag of je havermout.

Zalm

Ben je op zoek naar een ingrediënt waarmee je gerechten zoals een salade of risotto naar een hoger niveau tilt én je jezelf wat extra energie geeft? Dan zou je voor zalm kunnen kiezen. “Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die ook helpen om je brein gezond te houden”, legt Shapiro uit.

Paranoten

Een handje noten snacken is altijd een goed idee, ze zijn rijk aan gezonde vetten en smaken heerlijk. Mocht je tegen een uurtje of drie in de middag inkakken, dan kun je het beste voor paranoten kiezen. Deze zijn rijk aan selenium. Het zegt je misschien niet zoveel maar dit spoorelement beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en het zorgt voor een goede werking van de schildklier.

Eieren

Een van Shapiro’s favoriete voedingsmiddelen? Dat zijn eieren. “Het is de perfecte proteïne met alle tien de essentiële aminozuren en choline”, legt ze uit. Ook zorgen ze ervoor dat je lang vol zit, waardoor je minder snel ongezonde en snelle snacks zult kiezen.

Bron: The Thirty | Beeld: Le Creuset (Unsplash)

Laatste nieuws