Zo voorkom je dat je zwemkleding vervaagt of uitrekt

Zo blijft je bikini of badpak zo lang mogelijk mooi.

De zomerplannen zijn gemaakt, de vakanties gaan van start en zwempakken en bikini's liggen weer paraat. Heb jij voor het seizoen nieuw swimwear gekocht? Dan wil je natuurlijk dat je item(s) zo lang mogelijk mooi blijven. Met de volgende wastips gaat dat je lukken.

Meteen afspoelen na het zwemmen

Het eerste belangrijke punt: zorg ervoor dat je zwemkleding altijd wast als je het hebt gedragen, ook als je niet hebt gezwommen. Zonnebrandcrème bevat namelijk ingrediënten die schade aanbrengen aan de stof van je badkleding. De vezels die voor de stretch in zwemkleding zorgen, worden namelijk langzaam afgebroken door zonnebrand. Dat zorgt ervoor dat je zwemkleding na een tijdje gaat lubberen. Als je een olie gebruikt, kan dat bovendien voor verkleuring of vlekken zorgen als je de zwemkleding niet wast.

Om die redenen is het verstandig om badkleding na het dragen meteen met wat koud water af te spoelen. Wat nog beter werkt, is om je wasbak vol te laten lopen met koud water en de zwemkleding daar een half uur in te laten weken. Dat zorgt ervoor dat de meeste chemicaliën uit de stof worden geweekt.

Handwas

De wasmethode die het beste is voor zwemkleding, is een handwas. Dat is een stuk zachter dan een was in de wasmachine en zorgt ervoor dat de stof van je badpak of bikini minder snel uitrekt. Vul je wasbak met lauwwarm water en druppel daar een heel klein beetje neutraal wasmiddel in. Draai je zwemkleding binnenstebuiten en leg het in het water. Gebruik een zachte, nylon borstel om vuil van de zwemspullen af te borstelen. Knijp de badkleding vervolgens goed uit en laat de wasbak leeglopen. Vul de wasbak vervolgens met ijskoud water en spoel de badkleding daarin af. Wring goed uit en rol het in een handdoek, zodat het meeste water opgenomen wordt. Hang het vervolgens op een plek met een goede circulatie, buiten de zon. Doe zwemkleding nooit in de droger: de hoge temperaturen zorgen ervoor dat de stof permanent beschadigd raakt.

In de wasmachine

Heb je geen zin in een handwas en wil je je zwemkleding in de wasmachine gooien? Dat kan, maar badkleding mag alleen samen met soortgelijke materialen gewassen worden. Keer de zwemkleding weer binnenstebuiten en behandel eventuele vlekken met wat wasmiddel. Stop de bikini of badpak in een waszakje, zodat je zeker weet dat het niet uitrekt. Zet de wasmachine op een stand voor zachte stoffen en was niet te heet. Laat de zwemkleding vervolgens aan de lucht drogen.

Voorkom uitgerekte badkleding

Naast de twee wasmethoden zijn er nog een paar belangrijke tips op het gebied van zwemkleding. Allereerst: laat het niet een hele nacht in water weken, want dat kan ervoor zorgen dat de vezels loslaten (lees: hierdoor krijg je lubberende badkleding) 

Laat het daarnaast niet op een wasrek van metaal drogen, want dat kan voor roestvlekken zorgen. Leg het overigens wel plat neer om te drogen. Als je het aan een waslijn hangt, trekt het vocht naar de onderkant van je badkleding, wat het zwaarder maakt en waardoor je bikini of badpak kan uitrekken. En tot slot: ga niet op ruwe oppervlakken zitten als je een badpak of bikini draagt. Dat kan ervoor zorgen dat je zwemkleding scheurt of dat de kleur vervaagt.

Bron: Real Simple, Tips en Weetjes | Beeld: Simona Sergi (Unsplash)