Marie Claires weekendtips: de Keti Koti editie

Hoewel Keti Koti nog steeds geen nationale feestdag is, moedigen we je aan om wel degelijk aan om de afschaffing van de slavernij in Suriname te vieren.

Netherlands; Keti Koti commemoration in Arnhem

Openingsbeeld; Keti Koti herdenking in Arnhem, 2022

Volgend weekend is het weer zover en staan we op 1 juli op Keto Koti stil bij het slavernijverleden van Nederland en vieren we de vrijheid. Nog geen idee hoe jij dit wilt doen? Marie Claire tipt. Dit kun je in het Keto Koti-weekend doen.

Over Keti Koti

Op 1 juli vindt Keti Koti plaats. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname. Met de Emancipatiewet schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Tienduizenden slaven kwamen daarbij vrij, maar zij kregen helemaal niets – terwijl de slavenhouders met 300 gulden schadeloos werden gesteld. Ook moesten de 'vrijgemaakte' slaven nog tien jaar verplicht door blijven werken op contractbasis. Ze ontvingen hier echter een schijntje voor en de werkomstandigheden waren soms net zo slecht als voorheen. Veel mensen zien 1873 dan ook pas als het jaar waarin de slavernij echt werd afgeschaft.

Nog geen vrije dag

Nederland telt veel vrije dagen. Vooral veel Christelijke vrije dagen. In Nederland vieren we op 5 mei de vrijheid en dit is dan ook een officiële dag. Toch is Keti Koti (Surinaams voor ketenen gebroken) nog altijd geen nationale feestdag – en dat terwijl je 1 juli wat ons betreft goed kunt vergelijken met 5 mei. Vrijheid vieren is belangrijk, en stilstaan bij slavernij ook.

Vorig jaar viel 1 juli op een vrijdag. En juist omdat Keti Koti nog geen nationale feestdag (laat staan een vrije dag is), besloten veel mensen zelf vrij te vragen. Verscheidene organisaties riepen toen zelfs op om dit te doen tot Keti Koti wordt erkend als een officiële nationale herdenkings- en feestdag.

Dit jaar valt Keto Koti op een zaterdag. Omdat het in het weekend valt zijn veel mensen daardoor sowieso al vrij. Des te meer redenen om het slavernijverleden te herdenken en de vrijheid te vieren. Benieuwd wat je kunt doen? Wij zetten enkele activiteiten op een rijtje.

Free Heri Heri For All

Voor alweer de vierde keer deelt Stichting Kip Republic duizenden heri heri maaltijden uit. Tijdens Free Heri Heri For All worden op meer dan 100 afhaallocaties door meer dan 80 partners gratis heri heri maaltijden weggegeven om het verleden te verbinden met het heden. Het Surinaamse gerecht werd oorspronkelijk gegeten door slaven en bestond uit wat er op de plantage overbleef. De hedendaagse versie is gemaakt van zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis en ei.

Wanneer:

De vierde editie van Free Heri Heriv For All vindt plaats op 30 juni en 1 juli.

Waar: 

In 10 provincies in Nederland.

Woon een herdenking bij

Op verscheidene plekken in Nederland vinden herdenkingen plaats, vaak de dag voorafgaand aan Keti Koti. In Rotterdam vindt de officiële herdenking elk jaar plaats bij het slavernijmonument op de Lloydkade, wat om 18.30 uur van start gaat met een bloemenceremonie waarbij mensen bloemen in de Maas kunnen gooien om de tot slaaf gemaakte personen te herdenken. Maar ook op andere plekken in Nederland vinden herdenkingen plaats, zo ook in het Griftpark in Utrecht en bij het Slavernijmonument op het Burgemeester Stekelenburgplein in de Spoorzone in Tilburg.

Bezoek het Keti Koti Festival

Tijdens het Keto Koti Festival in Amsterdam kun je genieten van vele acts en met meer dan 100 eetkramen kun je er heerlijke Surinaamse BBQ-gerechten met onder andere bara, broodjes en saoto bemachtigen. Het bezoeken waard!

Wanneer:

1 juli

Waar:

Museumplein, Amsterdam. 

Bekijk de docu

We weten allemaal wel iets over het slavernijverleden van Nederland, maar hoeveel weten we er nu echt van? Wat hield de slavernij in? Hoe wreed en wrang was het? Wat waren de gevolgen ervan? 2Doc maakte een lijstje met docu's die je kunt kijken om stil te staan bij Keti Koti. En het zijn stuk voor stuk must-sees.

https://www.youtube.com/watch?v=EJ0BcgUou5k

Boek alvast kaarten voor de musical Boni

Tijdens Keto Koti staan we bewust stil bij het slavernijverleden, maar ook op andere momenten van het jaar is het goed om ons hierin te verdiepen en om het te gedenken. Met dat in gedachten willen we je vast de nieuwe Nederlandse musical Boni tippen. In november is dit stuk over vrijheidsstrijder Boni te zien door het hele land. De musical vertelt over Boni's strijd tegen de slavernij in Suriname. Hij groeit uit tot een leider in een lang verbitterde verzet tegen het Nederlandse regime.

De musical trapt op 25 november, Onafhankelijkheidsdag in Suriname, af in DeLaMar in Amsterdam. Daarna zal het ook te zien zijn in onder andere Den Haag, Rotterdam, Breda, Hoorn, Emmen, Leeuwarden, Almere, Tilburg, Gouda, Arnhem en Zoetermeer. En van 10 tot en met 24 november vinden op verschillende plekken in het land Try-Outs plaats.

Beeld: BrunoPress/NL Beeld

Lifestyle
  • ARNHEM - 30-06-2022. Keti Koti herdenking in Arnhem. Dulcy Esseboom. Foto, NL Beeld - Rolf Hensel.