SATC-styliste Patricia Field deelt hoe je een succesvolle outfit samenstelt

“Ik weet of een combinatie klopt als ik er blij van word", aldus Patricia.

Wat hebben Sex and the City, The Devil Wears Prada en Emily in Paris met elkaar gemeen? Inderdaad, de styling voor deze series is gedaan door niemand minder dan styliste Patricia Field. En met zo'n indrukwekkend portfolio heeft ze vast wat tips die wij op onze eigen garderobe kunnen toepassen.

Patricia Field

Dankzij de styling van de vrouwen in Sex and the City werd Patricia Field in een klap beroemd. De outfits van de hoofdpersonen, met name die van Carrie (Sarah Jessica Parker), sloegen aan en zorgden voor een nieuwe generatie modeliefhebbers.

Hoewel de leading ladies uit de serie er ook in een plunjezak nog goed uitzagen, heeft het volgens Patricia allemaal te maken met intuïtie. “Ik weet of een combinatie klopt als ik er blij van word”, zegt ze in de nieuwe documentaire Happy Clothes: A Film About Patricia Field. “Kleren kunnen verschillende kleuren en patronen hebben, als ze samen maar happy zijn.”

Patricia Field samen met Meryl Streep op de set van The Devil Wears Prada.

Spelen met gevoel

Volgens haar heeft stijl niets te maken met logica of rationaliteit. “Ik voel of iets werkt of niet. De een ziet een ordinaire glanzende broek, ik zie iets wat geweldig staat in combinatie met een simpel mohair truitje.” En deze truc gebruikt ze ook in series en films waar de grande dame de styling voor doet. Denk aan Ugly Betty, Murphy Brown, Cashmere Mafia, Confessions of a Shopaholic en Emily in Paris.

Stylingtips

Maar wat is haar tip voor vrouwen die er net zo stijlvol uit willen zien als Samantha Jones en Miranda Priestly? Voor fashionista’s van 50+ heeft ze een paar goede tips. “Luister en kijk naar jonge mensen. Die zijn nog onbevangen, daar komen leuke dingen van. Ze hebben een andere energie, een andere levenshouding dan wij.”

Ook adviseert ze om geen control freak te zijn. “Hoe gepolijster je look, hoe eerder een kreukeltje opvalt. Je mag eruitzien alsof je leeft, alsof je lol hebt. En toon een beetje lef. Draag kleur, draag prints, draag opvallende sieraden, voorkom dat je uitstraling te beige wordt.” Volgens haar is het een kwestie van doseren. “Maar een opvallende jas met een grote corsage of een pak met ruiten, strepen of kleur – het is, in combinatie met het zelfvertrouwen dat je boven de vijftig erbij krijgt, al heel snel fabulous”, aldus de topstyliste

Bron: Elegance, Nouveau | Beeld: NL Beeld