Money talk: zo praat je met je partner over financiën

Het is misschien geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk dat je erover praat.

Het is altijd spannend om met je partner serieuze gesprekken te voeren, maar het praten over geld lijkt nog wel het meest beladen onderwerp. Geld is immers een persoonlijk en gevoelig onderwerp. Met deze tips voer je dit gesprek goed!

Bespreken van geldzaken

Praten over geld is niet altijd leuk, maar in een relatie is het wel belangrijk dat je weet hoe je partner hierover denkt. Vooral als jullie samenwonen. Financiën kunnen een groot effect hebben op het leven van jou en je partner, en het voeren van een goed gesprek kan de relatie sterker maken en individuele stress verminderen. Zo pak je dit aan.

1. Begin rustig

Voordat je het onderwerp meteen aansnijdt, is het belangrijk dat jullie je op je gemak voelen. Meteen vragen hoeveel iemand op zijn bankrekening heeft, is dus geen goed begin. Een alternatief is om te beginnen over je eigen geldzaken, met iets kleins als waar je zelf voor spaart. Als je op een positieve manier erover praat, durft je partner zich misschien ook open te stellen.

2. Houd een open geest

Iedereen heeft een andere relatie met geld, en beheert en waardeert het op zijn of haar eigen manier. Voordat je het gesprek aankaart, is het goed om te onthouden dat je het misschien niet altijd eens hoeft te zijn met hoe je partner met diens financiën omgaat. Want ongeacht wat iemand verdient, welke financiële doelen er zijn of welke schulden je partner aan het afbetalen is, is het in geen enkele relatie goed om iemand te beoordelen op zijn of haar financiële status. Blijf dus begripvol en houd een open geest.

3. Focus op elkaars sterktes

Ben je zelf niet goed met budgetten of het betalen van rekeningen, dan kan je partner daar misschien wel bij helpen. Praat hierover en focus op elkaars sterktes. Misschien kan jij je partner helpen bij andere dingen zoals het bijhouden van kosten of automatische betalingen regelen. Door elkaar te helpen, gaat het praten erover ook veel makkelijker.

4. Plan gesprekken over jullie financiën

Tijd vrijmaken om over geldzaken te praten is altijd goed, vooral omdat jullie elkaar op de hoogte kunnen houden van jullie doelen en budgetten. Ook maakt dit soort gesprekken het makkelijker om over geld te praten. Dus steek een kaarsje aan, schenk een glas wijn in en haal de rekenmachine er maar bij. Het scheelt jullie een hoop stress!

Bron: The Everygirl | Beeld: Adobe Stock