Financiële voornemens? Op deze manier houd je ze wel vol

Ka-ching!

Ieder jaar verzinnen we een paar nieuwe financiële voornemens, zoals het spekken van je spaarrekening of werken met budgetten, die we meestal in februari laten verslonzen. Toch is het ook mogelijk om ze vol te houden, en met deze tips gaat je dat lukken!

Financiële voornemens

Financiële voornemens, wie heeft ze niet. Van een spaarplan opstellen om ein-de-lijk de Saddle-tas van Dior te kopen tot het sparen voor een grote vakantie: met een goed plan lijkt het altijd alsof het veel makkelijker gaat. Heb je moeite met het volhouden van je voornemens? Scroll dan naar beneden voor wat handige tips.

1. Maak het doel duidelijk voor jezelf

Als je weet waarvoor je aan het sparen bent, gaat dit je ook makkelijk af. En die duidelijkheid gaat verder dan ‘geld verdienen’ of ‘rijk worden’, zegt happiness expert Gretchen Rubin. Volgens haar kun je dit het beste visualiseren met foto’s of een uitgebreide reden waarom je het zo graag wil. Dit is tevens ook je stok achter de deur als je het doel even kwijt bent. 

2. Wees niet te kritisch naar jezelf

Als je van plan bent om te gaan sparen, dan is een bespaarplan een goed idee. Houd er alleen rekening mee dat het mogelijk is dat je een plan hebt die niet voor jou werkt. Als je hier halverwege het jaar van afwijkt, is dat dus ook geen probleem. Iedereen heeft immers een methode die voor hem of haar werkt.

Als je nog niet bekend bent met bespaarplannen, dan is de 50/30/20 regel een goede methode om mee te beginnen. Hierbij gebruik je 50 procent van je inkomen voor vaste lasten, 30 procent voor ‘leuke uitdagen’ – zoals een avondje uit, een vakantie of een nieuwe outfit – en 20 procent gaat rechtstreeks naar je spaarrekening, schulden of investeringen.

3. Breek je doel in meerdere kleine doelen

Als je doel is om een tas van Dior te kopen, dan is dat misschien een te groot doel om op te focussen. Breek dat prijskaartje (figuurlijk) in kleinere prijsjes, en maak een plan waarbij je meerdere kleine doelen vaststelt. Het geeft je niet alleen motivatie omdat je het kleine doel hebt gehaald, maar heb je ook sneller het geld rond.

4. Controleer je financiële situatie regelmatig

Helaas, een paar keer per maand op je spaarrekening kijken gaat je niet helpen om hem sneller te spekken. Kijk regelmatig naar je inkomsten en uitgaven en observeer of er dingen zijn waar je op kunt bezuinigen. Zo ben je in charge van je financiën én weet je waar je geld naartoe gaat – en of je beter die dure koffie to go aan je voorbij kunt laten gaan

Bron: The Every Girl | Beeld: iStock

Laatste nieuws