4 tips om je grenzen aan te geven op de werkvloer

Zo leer je om niet te veel hooi op je vork te nemen.

Als je baan veel van je vraagt, is het misschien lastig om nee te zeggen tegen een extra taak. Toch is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken, zodat je niet te veel op je bordje krijgt. Met deze tips stel je goede grenzen voor jezelf.

Grenzen stellen

Een overvolle agenda, een takenlijst die steeds groter wordt en collega's die je continu dingen vragen. Soms kan een dag extra druk zijn, en heb je geen prioriteit meer wat echt belangrijk is. Hoewel het weleens kan voorkomen dat je een dag wat drukker bent dan normaal, is het belangrijk om te onthouden dat er ook een limiet is. Om te voorkomen dat je overspannen raakt of in een burn-out terecht komt, hebben we tips verzameld waarmee je je eigen werkdruk kunt verlichten. You can thank us later! 

1. Durf nee te zeggen

Als je jezelf wilt bewijzen op je werk, zal nee vast niet in je woordenboek staan. Toch is het wel belangrijk dat je dit vaker doet. Er wordt namelijk niet vanuit gegaan dat je meteen ja zegt, al heb je wel het gevoel dat je verplicht bent om dit te doen. Nee is een krachtig woord, en door het vaker te zeggen creëer je meer ruimte en tijd voor jezelf.

2. Wees duidelijk en consequent

Als je van jezelf weet dat je te druk bent, is het goed om dit te blijven communiceren naar collega's en je werkgever. Hierdoor weten zij beter of je bepaalde zware klussen wel of niet kan doen, en hoef je minder vaak nee te zeggen.

3. Wees eerlijk naar jezelf

Als jij iets afwijst op de werkvloer, ben jij niemand een verantwoording verschuldigd. Als je merkt dat je niet meer taken of verantwoordelijkheid aan kan, dan is daar niets mis mee en ben jij niet minder van waarde als iemand anders. Stel je eigen grenzen en ga hier niet overheen omdat je iemand wil pleasen.

Bron: NSMBL | Beeld: Adobe Stock