Zo shop je duurzamer in 3 simpele stappen – ongeacht je budget

Duurzame keuzes hoeven niet altijd duurder te zijn.

Onderzoek toont aan dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor twee tot acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Des te belangrijker dus om duurzaamheid in de fashion industrie te verbeteren, en alle kleine beetjes helpen. Duurzaamheidadviseurs vertellen hoe je in drie simpele stappen duurzamere modekeuzes maakt.

De kracht van kleding

Mode is voor ons een geweldige manier om onszelf uit te drukken zonder een woord te hoeven zeggen. Naast het feit dat het een basisbehoefte is, kan kleding ervoor zorgen dat we ons zelfverzekerder, krachtiger, sexyer of gewoon comfortabeler voelen. Volgens de British Fashion Council biedt de fashion industrie wereldwijd werk aan zo'n 300 miljoen mensen – maar uiteraard is er ook een andere kant van het verhaal. De mode-industrie draagt bij aan de klimaatcrisis, veroorzaakt sociale onrechtvaardigheid en vervuilt de planeet. Duurzaamheidadviseurs Aja Barber en Emma Slade Edmondson vertellen hoe je duurzamer kan shoppen zónder dat je portemonnee dat merkt in de negatieve zin.

1. Minder je winkelgedrag

De eerste stap is net zo effectief als dat-ie pijnlijk is: minder winkelen. “Je moet afbouwen; er is geen ontkomen aan", zegt Aja Barber. "Mensen denken graag dat we onze weg naar een duurzame garderobe kunnen kopen, maar dat is gewoon niet waar." De échte oplossing? Zes maanden tot een jaar stoppen met kleding kopen. Is dat even slikken, dan raadt Barber aan om eens goed te kijken naar wat je al hebt, en eventueel nog wat items te kopen die je écht mist. Als je een garderobe ontwikkelt waar je verliefd op wordt, kun je die tientallen jaren dragen – en zo uit de fast fashion-cyclus stappen.

2. Vind je persoonlijke stijl

Hoewel we volop genieten van alle modetrends die komen en gaan, dragen deze natuurlijk niet echt bij aan duurzaamheid. Want waar een skinny jeans een paar jaar geleden nog helemaal hot and happening was, heeft menig fashionista deze trend allang ingeruild voor een wide leg of flare variant. Het is daarom belangrijk om je persoonlijke stijl te bepalen, afgezien van alle veranderingen in trends. "Je persoonlijke stijl begrijpen is niet kopen, het is onderzoeken", legt Barber uit. “Het is kijken naar je kast en uitzoeken welke kleuren je graag draagt. Welke merken vind je leuk? Misschien heb je, als je deze stijl ziet, eigenlijk niets nieuws nodig." Haar belangrijkste tip: zorg ervoor dat je items in je kast hebt die al-tijd kunnen. Kledingstukken waarin je je altijd goed zult voelen, no matter wat er op een bepaald moment in de mode is.

3. Denk na over wat je koopt

Een impulsieve aankoop doen en er na een tijdje achterkomen dat het toch een flinke miskoop was: we hebben ons er allemaal weleens schuldig aan gemaakt. Voor een keer niet erg, maar op grote schaal is het wel wat problemen op het gebied van duurzaamheid veroorzaakt. Volgens Emma Slade Edmondson is het daarom belangrijk om dieper na te denken over wat je koopt en waarom je het koopt. "Ik bedoel, om eerlijk te zijn, de taal in winkelen en mode is heel erg 'behoefte aan meer'. Maar hebben we eigenlijk wel iets nodig met onze volle portemonnee? Volle kast? Nee. Dus als je besluit dat je iets nodig hebt, neem dan de tijd om de absoluut beste optie te onderzoeken."

Bron: Stylist | Beeld: Pexels