Zo kom je zo snel mogelijk van een jetlag af

Thank us later.

Op vakantie gaan naar een verre bestemming is heerlijk, maar een jetlag kan je stemming behoorlijk verpesten als je eindelijk (thuis) bent aangekomen. Zo zorg je er toch voor dat je zo snel mogelijk weer fris en fruitig bent.

Oorzaak

Wanneer je een jetlag hebt is je biologische klok verstoord doordat je in korte tijd meerdere tijdzones bent gepasseerd. Je hersenen passen zich hier sneller op aan dan je lichaam, waardoor je fysiek ontregeld raakt. Je wilt bijvoorbeeld naar bed wanneer de dag net is begonnen, of kunt juist niet in slaap komen wanneer het bedtijd is. Daarnaast kun je last krijgen van prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmklachten en verstoringen in de eetlust. Al met al niet zo’n pretje dus – niet wanneer je thuiskomt na een heerlijke vakantie, maar zeker ook niet wanneer je net bent aangekomen op de bestemming waar je zo graag heen wilde.

Oost of west?

Hoeveel last je krijgt van een jetlag, heeft onder andere te maken in welke richting je vliegt. Over het algemeen heb je er meer last van wanneer je naar het oosten vliegt. Vlieg je naar een Aziatisch land, dan zul je dus vooral na de heenreis een jetlag ervaren, en ga je op vakantie naar Amerika, dan heb je het waarschijnlijk bij terugkomst in Nederland zwaarder.

Slaapritme aanpassen

Trust us, we weten hoe verleidelijk het is om overdag lekker in je bed te kruipen als je last hebt van een jetlag. Toch is het echt verstandiger om door de zure appel heen te bijten en wakker te blijven totdat het bedtijd is volgens lokale tijd. Hierdoor past je lichaam zich sneller aan en ben je eerder van de jetlag af. Wil je voorkomen dat je een hele dag moet wachten totdat je kan slapen, boek dan een vlucht waarbij je pas ’s avonds aankomt. Als je richting het oosten vliegt, kun je je alvast voorbereiden door proberen te slapen tijdens de vlucht.

Voeding aanpassen

Je kunt je lichaam ook een handje helpen door je voeding aan te passen. Eet op gebruikelijke tijdstippen volgens de lokale tijd, vermijd vet eten en drink voldoende water. Hoewel alcohol en cafeïne verleidelijk zijn wanneer je last hebt van een jetlag, schoppen die je biologische klok nog meer in de war – en dat wil je natuurlijk absoluut niet.

Nieuw ritme

De belangrijkste tip is om je strikt aan het nieuwe ritme aan te passen. Wanneer je wakker wil blijven is het vooral verstandig om veel zonlicht op te zoeken, naar buiten te gaan en te bewegen. Als je niet moe bent maar het wel tijd is om te slapen, kun je jezelf helpen om in slaap te vallen door oordoppen en een slaapmasker te dragen en bijvoorbeeld een playlist met regengeluiden op te zetten.

Zo ben je binnen no-time van je jetlag af en kun je lekker genieten van je vakantie of thuiskomst.

Bron: Stylist, LINDA | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws