Welke vragen je aan je partner kunt stellen als diegene moeilijk over emoties praat

Met deze vragen kan het wat makkelijker worden.

Je partner kan nog zo makkelijk een gesprek aanknopen met een vreemde of de sfeermaker zijn op feestjes, maar ook goed over gevoelens kunnen praten is daarmee geen gegeven. Wat kun je dus het beste doen als jij gevoelige onderwerpen met je lief wilt bespreken maar diegene dat maar lastig vindt?

‘Zullen we een eindje gaan wandelen’

Een appje beantwoorden, de reclame op tv plots uiterst interessant vinden of opeens een lamp moeten vervangen. Als je thuis een gesprek aangaat met je partner kunnen duizenden dingen opeens afleidend zijn. Als je een blokje omgaat is dit niet het geval. Bovendien kent een wandeling maken nog een voordeel: er is minder oogcontact dan wanneer je naast elkaar op de bank zit. Wanneer er minder oogcontact is, is het voor sommigen makkelijker om zichzelf bloot te geven. Relatietherapeut en schrijfster van het boek Re-coupeling Mary Jo Rapini vertelt aan Women’s Health dat vooral mannen zich dan minder onder druk gezet voelen en daarom zal het voor hem makkelijker zijn om over zijn gevoelens te praten.

‘Wat vervelend. Wat gebeurde er daarna?’

Als je partner een vervelende gebeurtenis heeft meegemaakt, is het goed om je zoveel mogelijk in hem of haar te verplaatsen. Luister aandacht naar diegene – ook als je diens manier van aanpak niet altijd handig vond. Nadat je aandacht hebt geluisterd, kun je jouw mening (op een opbouwende manier) delen. Als je meteen begint over hoe diegene beter had kunnen handelen, kan het dat je vriend(in) de volgende keer zijn gedachten wel voor zich houdt.

‘Toen je laatste zei dat je je … voelde, wat bedoelde je daarmee?’

Sommige personen vinden het makkelijker om over gevoelens te praten als je naar een gevoel vraagt waar diegene het onlangs zelf over had. Was je vriend bijvoorbeeld onlangs verdrietig, of was je vrouw laatst ergens heel boos over? Dan kun je vragen hoe je partner zich daar nu over voelt. Op die manier laat je ook nog eens zien dat je hebt geluisterd en dat je interesse toont.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Women’s Health, Men’s Health | Beeld: Bryan Mendez (Pexels) 

Laatste nieuws