Op naar Polen: deze Poolse UNESCO-parels wil je bezoeken

Ook Polen verdient een plekje op je reislijst!

Skyline of Torun old town in Poland

Polen is prachtig. Je vindt er historische binnensteden, charmante barretjes en restaurants en vele diepblauwe meren, maar wist je dat je er ook schitterende UNESCO sights kunt vinden? Tijd om naar Polska te gaan!

Op de werelderfgoedlijst

Wereldwijd sieren meer dan duizend prachtige plekken de UNESCO Werelderfgoedlijst. Enkele van die plekken vind je terug in Polen. Eentje die je misschien doet verbazen is de oude stad van Warschau. Na de Tweede Wereldoorlog lag de Poolse hoofdstad natuurlijk in puin. Met heel veel bloed, zweet en tranen wist de Poolse bevolking de historische stad heel snel weer op te bouwen, en dat sterke staaltje vakmanschap bleef niet onopgemerkt bij de UNESCO-deskundigen. Ze waren er zo erg van onder de indruk dat de stad (terecht) op de werelderfgoedlijst belandde. Het is daarmee de enige reconstructie van een historisch urbanistisch systeem ter wereld dat een plek op deze bijzondere lijst bemachtigde.

Naast het historische centrum van Warschau staan ook nog zestien andere plekken in Polen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Natuurlijk verdienen ze allemaal een bezoekje, maar je moet ergens beginnen. Wij lichten daarom vijf parels uit!

De Bochnia Zoutmijn

Ten oosten van Krakau, op nog geen uur rijden, bevindt zich de Bochnia Zoutmijn. Het is de oudste zoutmijn van Polen en een van de oudsten ter wereld. En het verbaast je wat er allemaal huist in de zoutmijn. Bezoekers kunnen vier routes volgen met verscheidene moeilijkheidsgraad. Fluorescerende zoutkristallen maken onderdeel uit van de natuurroute, evenals een ondergronds mijnspoorweg, maar misschien nog wel het bijzonderst zijn de ondergrondse kapellen en kamers en een 140 meter lange glijbaan die twee niveaus met elkaar verbindt.

De Ważyn-kamer in de Bochnia zoutmijn is de grootste kamer die toeristen kunnen bezoeken. Wat je er vindt? Nou, hou je vast: een restaurant, speeltuin voor kinderen én een sportveld. Al vormt dat niet eens de grootste attractie van de mijn. De grootste bezienswaardigheid is toch wel de ondergrondse veerbootovergang. Je kunt hier in een veerboot de afstand van 120 meter overbruggen in een met pekel overstroomde kamer. En dat allemaal 250 meter onder de grond.

Per smalle veerboot is het mogelijk om 120 meter door de mijn te overbruggen. En maak je geen zorgen, deze veerboten voldoen volledig aan de veiligheidseisen die ook gesteld worden aan boten op zee.

De Middeleeuwste stad Toruń

Om meerdere redenen verdient de stad Toruń een bezoekje. Astronoom Nicolaus Copernicus werd er geboren. Je kunt er dus verschillende Copernicus-themed dingen doen, zoals het bezoeken van het Copernicus-museum en het Copernicus monument. Ook kun je er heerlijke traditionele peperkoek proeven. Maar de echte parel van Toruń is toch wel de historische binnenstad.

Toruń, dat zich aan de rivier Wisla bevindt, was een rijke Hanzehaven en het historische hart van de stad is goed bewaard gebleven. Je vindt er dan ook veel middeleeuwse architectuur: van opvallende burgerhuizen tot de ruïnes van een Teutoons ridderkasteel.

De skyline van Toruń, de stad waar dit jaar ook het jaar van Copernicus wordt gevierd.

De houten kerken in de Klein Polen regio

Houten kerken zijn in Europa heel uniek, maar in Klein Polen (een van de zestien Poolse provincies) vind je meerdere oude én goed bewaarde houten kerken. De kerken in Binarowa, Dębno Podhalańskie, Lipnica Murowana, Sękowa zijn allemaal het bezoeken waard: ze zijn gemaakt van lariksen en sparren, met hoge gotische vormen, steile daken en soms puntige klokkentorens. Maar met name de binnenkant ziet er betoverend uit.

Je kunt de kerken individueel bezoeken, maar je kunt ook de Houten Architectuur Route volgen (een aanrader!). Deze route voert je langs 125 monumentenpanden, waaronder de vier eerdergenoemde kerken. Trek er overigens wel genoeg tijd voor uit, want de route in de regio is 1.500 kilometer lang.

De binnen- en buitenkant van de kerken staan erg in contrast met elkaar. Zo is de buitenkant van deze houten kerk in Binarowa sober.
In tegenstelling tot de buitenkant van de houten kerken, zijn ze van binnen rijk gedecoreerd met veel goud en kunst.

Kerken van Vrede in Jawor en Świdnica

Een populaire stad voor een citytrip naar Polen is Wroclaw. In de stad valt genoeg te beleven, maar ook net daarbuiten valt veel moois te zien. In de plaatsen Jawor en Świdnica, beiden ongeveer een uur rijden van Wroclaw, vind je de Kerken van Vrede. De kerken werden in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en ondanks dat ze van hout en klei zijn gemaakt, zijn ze goed bewaard gebleven. De vredeskerken werden gebouwd als symbool voor het beëindigen van de langste oorlog in de Europese geschiedenis, die tussen de katholieken en protestanten.

De twee vredeskerken in Jawor en Świdnica zijn beide prachtig om te bezoeken. Ze werden ontworpen door architect Albrecht von Sabisch en de kerken bevatten beiden barokke pracht en praal. En afhankelijk van de periode waarin je de kerken bezoekt, kun je ook nog eens mooie voorstellingen meepakken. Van mei tot september treden verscheidene artiesten uit de hele wereld er op.

De houten kerk in Świdnica.
Je kunt je voorstellen; de binnenkant van deze kerk in Świdnica vormt het perfecte decor voor optredens.

Renaissancestad Zamość

Misschien wel een van de mooiste steden van Polen, maar erg bekend is Zamość (nog) niet. Deze renaissancestad bereik je vanaf Lublin in ongeveer anderhalf uur rijden en is het bezoeken absoluut waard. De stad is omgeven door renaissancevestingwerken met bastions, de oude stad bevat vele gebouwen in renaissancestijl en de kathedraal is een van de grootste werken in de renaissancearchitectuur. Niet zo gek dus, dat Zamość ook wel Juweel van de Poolse Renaissance wordt genoemd.

Maar los van het feit dat het een absolute renaissanceparel is, is de stad ook om andere redenen het bezoeken waard. De stad heeft een prachtig park, een dierentuin, kunstgalerijen en vele restaurants en cafés (in kelders in de oude stad). En de zomers zijn er helemaal een feestje. De binnenstad verandert dan in een groot theater en overal zijn terrasjes te vinden om neer te strijken.

De kleurrijke renaissancestad Zamość is bij het grote publiek nog niet heel bekend, maar wij vermoeden dat daar nog wel verandering in gaat komen.

Artikel in samenwerking met Polish Tourism Organisation

Beeld: Polish Tourism Organisation

Aangeboden
  • Skyline of Torun old town, UNESCO world heritage in Poland