Wat is de beste manier om rosacea te behandelen? 

Het valt goed te behandelen, mits je het juiste behandelplan volgt.

Roodheid, ontstekingen, puistjes, jeuk, gesprongen vaatjes. Rosacea kan voor een behoorlijk ongemakkelijk gevoel zorgen. En wie last heeft van deze huidaandoening, weet dat je er niet zomaar van afkomt. Al valt het dus wél heel goed te behandelen – mits je het juiste behandelplan volgt. 

Werken met ZO Skin Health

Als je niet precies weet wat je doet, kan het heel moeilijk zijn om van rosacea af te komen. Bij Huid- en laserkliniek ZGT Helon helpen ze je graag om deze huidaandoening onder controle te krijgen met de producten van ZO Skin Health. Hiermee kun je een heel mooi resultaat boeken volgens huidtherapeut Susan Baake, die zelf al bijna tien jaar met de producten van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health werkt. “Het merk maakt waar wat het belooft”, stelt Susan. “Voor de cliënt wil je natuurlijk de beste resultaten behalen. ZO Skin Health is gewoon het beste merk daarvoor, dat durf ik met vijftien jaar ervaring als huidtherapeut wel te zeggen.” 

Symptomen van rosacea

Eenduidige cijfers over rosacea zijn er niet echt, maar naar schattig heeft zo’n 1 tot 10 procent van de mensen tussen de 30 en 50 jaar er last van. Vaak begint deze chronische huidaandoening met een milde roodheid of met gesprongen vaatjes, weet Susan. Het kan op deze manier lang sluimeren, maar zal altijd verergeren wanneer het niet behandeld wordt. “Gaandeweg kan de rosacea feller worden, kunnen er puistjes ontstaan en kan de textuur van de huid veel ruwer worden.” Bovendien is er bij rosacea vaak sprake van een vicieuze cirkel. “Zwakke of gesprongen bloedvaatjes zorgen ervoor dat de huid warmer wordt, en die warmte verergert de ontsteking. Hierdoor verslechtert de huidbarrière, wat er weer voor zorgt dat de huid sneller geïrriteerd raakt. Het is een opeenstapeling van factoren.” 

Rosacea wordt, zoals weleens gedacht, niet veroorzaakt door voeding. Al is voeding volgens Susan wel een van de triggers. “Er zijn veel triggers die rosacea kunnen verergeren. Klimaatomstandigheden hebben er invloed op, zoals warmte en kou, maar ook uv-straling, emotie, stress en voeding.” 

Het behandelplan

Rosacea is een aandoening die je helaas niet kunt genezen, maar je kunt de huid wel mooi herstellen. “Bij rosacea heb je in feite te maken met twee zaken: de chronische ontsteking van de huid en gesprongen vaatjes. We kunnen beide behandelen maar wanneer de huid aan het begin erg ontstoken is, willen we dit eerst aanpakken voordat we met vaatlaserbehandelingen starten. In de kliniek past Susan daarom altijd eerst het roodheidprotocol van ZO Skin Health toe, het zogenaamde Skin Normalizing System. “Dit is een milde aanpak, waarmee cliënten aan de slag gaan om de huid te normaliseren. De routine bevat Gentle Cleanser, Exfoliation Polish, Oil Control Pads, Daily Power Defense, Rozatrol en een zonbescherming van Colorescience of een van ZO Skin Health.”

Hoewel het wel even duurt om een rosaceahuid te kalmeren, kun je al best snel na aanvang een verschil zien. Al wil Susan benadrukken dat dit varieert per persoon en afhankelijk is van de ernst van de rosacea. “De eerste controle vindt vaak drie weken na aanvang plaats en dan zie je echt al een verschil”, zegt ze. Het eerste symptoom dat afneemt is de jeuk. Door een beschadigde huidbarrière ervaren veel mensen een jeukende huid en dat is vaak al snel onder controle. “Na 8 tot 10 weken kijken we of de ontstekingen weg zijn. Sluimeren ze nog, dan breiden we het behandelprotocol uit met Wrinkle Texture Repair en Exfoliation Accelerator. Mocht de huid bij aanvang een wat grovere textuur hebben en wat meer ‘power’ nodig hebben, dan nemen we Exfoliation Accelerator ook weleens meteen op in het protocol.” 

Met het Skin Normalizing System kan rosacea dus goed aangepakt worden, maar met de producten van ZO Skin Health werk je ook aan de algehele gezondheid van de huid. “Het stimuleert eigenlijk alle gezonde functies van de huid”, legt Susan uit. Puistjes en roodheid verminderen dus, maar de huid wordt ook gladder en zachter, houdt meer vocht vast en krijg een gezonde glans. 

Als na ongeveer tien weken de rosacea onder controle blijkt – en een uitbreiding met Wrinke Texture Repair en Exfoliaton Accelerator niet nodig is ­– kunnen eventueel gesprongen vaatjes behandeld worden. “Het behandelen van de vaatjes is geen must om de huidconditie te verbeteren, maar het wordt wel geadviseerd om de roodheid afkomstig van vaatjes te verminderen. Gesprongen vaatjes kun je namelijk alleen verminderen met een laserbehandeling. Op deze manier vormt ZO Skin Health samen met vaatlaser de optimale behandeling voor rosacea.”

Susan Baake, huidtherapeut Helon Huid- en laserkliniek.

Rosacea verbloemen

Roodheid en puistjes zijn de grootste storende factoren bij rosacea. Veel mensen willen dit dan ook graag verbloemen zolang de huidaandoening nog niet onder controle is. Hen raadt Susan de make-up van Colorescience aan. “Dit is 100% minerale make-up, waarmee de huid ‘schoon’ blijft. Daarnaast bevat het verzorgende ingrediënten voor alle huidtypes, ook voor rosacea. Dit maakt dat iedereen onbezorgd deze make-up kan dragen.” Als zonbeschermer raadt Susan Colorescience Faceshield Flex aan. “Dit is een zonbescherming met factor 50 en pigment erin, daardoor blendt het mooi met de huid en geeft een medium dekking. Ook adviseren we vaak Calming Primer of All Calm Primer in combinatie met een Pressed Foundation, hiermee kun je de dekking zelf bepalen, van een lichte dekking tot volledige dekking van zelfs de heftigste roodheid!”

Openingsbeeld: Adobe Stock

Laatste nieuws