Kan het kwaad om een ongewassen sportoutfit nog een keer te dragen?

Asking for a friend.

Heb jij je tijdens een workout flink in het zweet gewerkt? Dan gaat die ene sportset echt wel linea recta de wasmachine in. Maar wat nu als je tijdens je krachttrainingsessie bijna niet hebt gezweet? Kan het dan heel veel kwaad om diezelfde sportoutfit nog een keer te dragen?

Kan het kwaad?

Of het nu een sportbeha, sportlegging of sporttop is. Veel mensen hebben een sportitem weleens een tweede keer gedragen zonder ‘m eerst te wassen. Kan het kwaad om dit te doen? Dermatoloog Caren Campbell is er kort en duidelijk over: ja, dat kan kwaad. Aan Byrdie leegt ze uit dat deze kleding bacteriën bevatten die acne en folliculitis (ontsteking van de haarzakjes, red.) kunnen veroorzaken.

Dermatoloog Julia Russak is het met Campbell eens. “Vanuit het oogpunt van een dermatoloog zou ik mij zorgen maken over fungale folliculitis (wanneer de haarzakjes ontstoken raken, veroorzaakt door een bacteriële of schimmelinfectie), wanneer je bezwete kleding opnieuw draagt.” Dit komt omdat je poriën vatbaarder zijn voor bacteriën, gist en schimmels wanneer je sport. Dit vuil kan dan als het ware in je huid worden ‘geduwd’ wanneer jij jouw sportset nog een keer draagt.

Toch twee keer dragen?

Als al je sportkleding in de wasmand zit en je er dus echt een setje uit moet halen, bedenk dan hoeveel je in die kleding gezweet hebt voordat je ze weer aantrekt. Heb je bijvoorbeeld meegedaan aan een HIIT work-out, waarbij je beha en legging drijfnat waren? Dan is het niet verstandig om die kleding opnieuw te dragen. Ga liever voor gebruikte kleding die je voor minder zweterige dingen hebt gebruikt – al is het natuurlijk beter om ook dat te voorkomen.

Het hangt er trouwens ook vanaf welke kledingitems je overweegt. “Niet-zweetkleding, zoals een sweatshirt, kun je opnieuw dragen, maar sportbeha’s en strakke shorts kun je beter in de wasmand laten liggen nadat je je in het zweet hebt gewerkt”, aldus Campbell.

Bron: Byrdie | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws