Wat er met je lichaam gebeurt als je een paar weken niet sport

1. Je spieren worden na een paar dagen al lui.

Op het prioriteitenlijstje staat sporten soms erg laag. Gebrek aan tijd, gebrek aan motivatie. Een sportsessie een keertje overslaan is gelukkig geen probleem, maar als je een paar weken niet sport, dan ga je dat toch wel merken aan je lichaam.

Je raakt vermoeid

Je lichaam wordt er niet blij van als je een paar weken niet sport. Sterker nog, na een paar dagen merken je spieren het al. “Je spieren worden sneller vermoeid en dus lui, al na drie dagen”, vertelt Stephanie Dietz, spinning instructrice en personal trainer bij Barry’s Bootcamp, aan Elite Daily. “En je zult dus drie dagen na je laatste work-out al kracht verliezen.” Maar dat is niet alles, want ook onderstaande dingen kunnen dan gebeuren.

Je hebt meer cravings

Als je de sportschool overslaat, zul je sneller grijpen naar die hamburger of reep chocolade. Dit komt door een gebrek aan positieve invloed, die je krijgt van sporten. En bij een gebrek hieraan, kun je dus enorme cravings naar dingen krijgen die ‘ongezond’ zijn.

Je voelt je minder fijn

Sporten zorgt ervoor dat het stofje endorfine in je bloed komt. En endorfine, daar word je blij van. Als je niet sport, kun je je dus een stuk depressiever voelen. En hoe langer je niet sport, hoe erger dit gevoel kan worden. Wanneer je de hele dag achter je bureau zit, is het belangrijk om je spieren ’s avonds eens lekker aan het werk te zetten. Het kost je energie, maar het levert uiteindelijk meer energie op.

Je bent minder stressbestendig

Lig je ’s nachts wakker van je rekeningen en andere verplichtingen? Sporten is goed voor het wegnemen van je stress en dat zorgt er weer voor dat je ’s nachts niet wakker ligt. Sport je niet, dan kun je meer gaan piekeren. Dus als je veel aan je hoofd hebt, kan het helpen om toch die ene work-out te doen. Je zult je daarna een stuk rustiger voelen!

Balans

Natuurlijk hoef je niet zeven dagen per week te sporten. Rust is ook belangrijk. Zeker als je een bepaalde spiergroep hard hebt aangepakt in de sportschool, is het belangrijk om je spieren ook rust te gunnen. Balans is het allerbelangrijkst!

En heb je door een vakantie nu een paar weken niet gesport? No worries, hoewel je er wel je best voor moet doen, kun je binnen een aantal weken weer een groot deel van je kracht terug hebben.

Bron: Elite Daily, Happy in Shape | Jorge Acre (Pexels) 

Laatste nieuws