Vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatie

Of je zelf nog vragen hebt? Jazeker, die heb je!

De een is superzenuwachtig voor een sollicitatiegesprek en de ander gaat erin met een ‘Ik zie het wel’-mentaliteit. Eén gevoel is echter universeel: we willen allemaal een goede indruk achterlaten. Dat doe je niet alleen door netjes antwoord te geven op de vragen die je gesteld worden, maar ook door zelf vragen over het bedrijf en de functie te stellen.

Je kunt er je geld op inzetten dat je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag krijgt of jíj nog vragen hebt. En het is altijd goed om dan niet met een mond vol tanden te staan. Wij delen enkele vragen die je kunt stellen over de functie of het bedrijf.

Welke uitdagingen kan ik verwachten in deze functie?

Met deze vraag maak je duidelijk dat je direct bent en niet wegloopt voor problemen. Daarnaast is het een handige manier om te kijken of de functie bij je past. Is het (te) stressvol? Maak je lange dagen? Moet je vaak overwerken?

Welke kwaliteiten zijn essentieel voor deze functie?

Heb jij een stereigenschap die nog niet door de werkgever is genoemd? Dit is het moment om hem aan te kaarten. Vraag bijvoorbeeld naar een specifieke eigenschap die jij bezit. Reageert de werkgever positief? Dan is dít het moment om duidelijk te maken dat jij geschikt bent voor de job.

Hoe zien jullie deze functie de komende jaren veranderen?

Met deze vraag kun je duidelijk krijgen of er doorgroeimogelijkheden zijn. Zo kun je bepalen of de baan aansluit bij jouw ambities. Tegelijkertijd toon je dat je op lange-termijnbasis naar de baan kijkt–; iets waar zij (bijna) altijd blij mee zijn.

Hoe zal de samenwerking met mijn leidinggevende eruitzien?

Met deze vraag kun je erachter komen hoe de hiërarchie van het bedrijf in elkaar steekt. Daarnaast laat je zien dat je geïnteresseerd bent in managementfuncties – altijd meegenomen als je ooit hogerop wilt komen.

Kun je me meer vertellen over de bedrijfscultuur?

Borduur nog even voort op de bedrijfscultuur zodat je weet hoe het eraan toegaat. Bovendien laat je zien dat je de werksfeer belangrijk vindt.

Wat vind je het leukste aan werken voor dit bedrijf?

Met deze vraag kom je er snel achter of je toekomstige werkgever en jij dezelfde waarden delen. Daarnaast creëer je een wat informelere sfeer. Win-win, dus.

Wat was het hoogtepunt van het bedrijf sinds jij er werkt?

Je laat zien dat je benieuwd bent naar wat het bedrijf al bereikt heeft. Bovendien wordt het gesprek op deze manier iets persoonlijker.

Hoe ziet de vervolgprocedure eruit?

Schroom niet om deze vraag uit jezelf te stellen. Dit wil je immers weten en hiermee laat je blijken dat je de job écht wilt en dat je initiatief durft te nemen.

Bron: Lifehack | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws