Keuzes, keuzes: waarom we het zo lastig vinden om te bepalen wat we willen eten

Een expert legt het uit.

Hoewel we soms maandelijks, wekelijks en misschien wel dagelijks voor moeilijke keuzes staan, is natuurlijk niets zo lastig als beslissen wat we vanavond gaan eten. Het is dan ook niet gek dat dit veel stellen hier weleens over kibbelen met elkaar. Maar waarom kunnen we eigenlijk zo lastig beslissingen maken als het gaat om eten? En nog belangrijker: waarom blijf je erover kibbelen met je partner?

Keuzes, keuzes, keuzes

In gesprek met Dr. Becky Spelman, psycholoog en oprichter van Private Clinic Therapy, heeft Stylist het antwoord gevonden op de vraag waarom we het altijd zo moeilijk vinden om een keuze te maken wat betreft het eten. “Er zijn verschillende psychologisch redenen waarom velen van ons moeite hebben om te beslissen wat we gaan eten”, zo stelt Spelman. “Eén daarvan is beslissingsmoeheid, die optreedt wanneer we overweldigd worden door het aantal keuzes dat we gedurende de dag moeten maken.” Zo legt ze in het gesprek uit dat tegen etenstijd onze hersenen uitgeput zijn, waardoor het lastiger is om ook voor het avondeten nog een keuze te moeten maken.

Eindeloos veel keuzes

Toch is beslissingsmoeheid niet de enige reden waarom we zo het zo lastig vinden om keuzes te maken. Zo vertelt Spelman dat er ook nog eens eindeloos veel keuzes zijn om uit te kiezen. “Wanneer we geconfronteerd worden met talloze opties, voelen we ons angstig over het maken van de juiste keuze en maken we ons zorgen over mogelijke spijt, wat leidt tot besluiteloosheid en moeite om een bepaalde maaltijd te kiezen.”

Daarnaast kan je het jezelf nóg een tikkeltje lastiger maken, zo vertelt Spelman. Zo stelt ze dat we naast dieetbeperkingen en individuele voorkeuren, ook nog beïnvloedt kunnen worden door onze stemming, cravings en advertenties of berichten op social media.

Grotere beslissingen

Maar hoe kan het dan zo zijn dat we bij grote en belangrijke beslissingen wel snel de knoop kunnen doorhakken? Ook daar heeft Spelman een logische reden voor. “De omvang van een beslissing staat niet altijd gelijk met de complexiteit ervan. Kiezen wat je gaat eten lijkt misschien heel eenvoudig, maar door de eindeloze opties en persoonlijke voorkeuren kan het een grotere uitdaging lijken dan het eigenlijk is. Aan de andere kant gaan grotere beslissingen vaak gepaard met meer tijd, onderzoek en kritisch denken, wat ons een gevoel van belangrijkheid en urgentie kan geven. Dit resulteert dan weer in een verhoogde focus en helderheid.”

Daarnaast legt Spelman uit dat de impact van een grote beslissing vaak wat tastbaarder en zichtbaarder is dan met kleine beslissingen. “De impact van wat we kiezen met het eten lijkt minder belangrijk, wat leidt tot een gebrek aan urgentie of motivatie om juist de mentale inspanning te investeren in het besluitvormingsproces.”

Onenigheid met je partner

En hoewel je wellicht vaak in dubio zit om te kiezen welk maal je die avond moet gaan voorbereiden, heb je misschien ook nog een partner waar je rekening mee moet houden. En laat dat de beslissing nou nét wat lastiger maken. “Voedsel kan voor veel mensen een emotionele en culturele betekenis hebben”, zo legt Spelman uit. “Het kan verbonden zijn met herinneringen, comfort of persoonlijke waarden. Onenigheid over maaltijdkeuzes kan diepere emotionele reacties oproepen of een behoefte aan validatie en begrip.” En daar waar jij waarschijnlijk uitgeput bent na een dag werken, is je partner dat ook. Een keuze maken voor het avondeten is dan nog een tikkeltje lastiger.

Om toch die boundary te doorbreken en juist tot een beslissing te komen waar jullie allebei achterstaan is open communicatie cruciaal. “Actief luisteren, empathie en de bereidheid om elkaars perspectief te begrijpen kunnen koppels helpen om een gemeenschappelijke basis te vinden”, stelt Spelman. “Probeer compromissen te sluiten, beslis om de beurt of maak een maaltijdplan – dit kan helpen om spanningen weg te nemen.”

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws