Wetenschappers ontdekken eindelijk waarom vrouwen zich misselijk voelen tijdens zwangerschap

Een belangrijke ontdekking, die het begin van een oplossing voor zwangerschapsbraken kan betekenen.

We weten dat vrouwengezondheid lange tijd werd achtergesteld op die van mannen. Gelukkig probeert de wetenschap een much needed inhaalslag te maken. En nu zijn wetenschappers erachter wat precies misselijkheid tijdens de zwangerschap veroorzaakt.

Hormonen

Vooralsnog schoven we misselijkheid tijdens de zwangerschap af op hormonen en een veranderend lichaam, maar hard wetenschappelijk bewijs hadden we hier niet voor. Tot nu toe dan. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge in Engeland hebben een doorbraak bereikt en ontdekten wat nu precies misselijkheid (en braken) tijdens de zwangerschap veroorzaakt: het hormoon genaamd GD15, zo schrijven de onderzoekers in de studie die op 13 december 2023 is gepubliceerd.

Het hormoon GD15 blijkt de veroorzaker te zijn van de misselijkheid. Tijdens het onderzoek bleek onder andere dat dit hormoon toeneemt bij vrouwen die zwanger zijn. En hoewel het klinkt als iets kleins, kan het een grote oplossing bieden. Zeven op de tien vrouwen ervaren misselijkheid wanneer zij zwanger zijn en een op de honderd vrouwen ervaart de ernstige vorm van ochtendmisselijkheid 'hyperemesis gravidarum', ook wel bekend als zwangerschapsbraken.

De ontdekking van de wetenschappers uit Engeland zou het begin van een remedie kunnen zijn. Nu we weten wat het veroorzaakt, kunnen wetenschappers gerichter op zoek naar een oplossing. Niet alleen fijn voor de moeders, maar ook belangrijk voor hun nog ongeboren kindjes. De kans op vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging en bloedstolsels wordt namelijk vergroot door zwangerschapsbraken.

Meer aandacht voor hyperemesis gravidarum

De afgelopen jaren is er meer aandacht en bewustzijn gekomen voor zwangerschapsbraken, maar er valt nog veel winst te behalen op dit gebied. Dr. Marlena Fejzo, mede-auteur van de studie, stelt in een gesprek met The New York Times dat de aandoening nog niet zo serieus genoeg genomen wordt. "Ik werk al twintig jaar aan de Keck School of Medicine aan de Universiteit van Zuid-Californië en toch zijn er nog steeds meldingen van vrouwen die hieraan sterven en vrouwen die verkeer worden behandeld."

De onderzoekers zijn blij met hun ontdekking en stellen dat deze bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van een effectief medicijn dat het hormoon in de hersenen kunnen blokkeren. Momenteel is er al een soortgelijk medicijn, deze wordt nu getest bij personen met kanker. Hierna zal echter nog onderzocht moeten worden of het medicijn ook veilig is voor een zwangerschap.

Bron: Marie Claire Australië | Beeld: Cottonbro studio (pexels)