Hoe kan het dat je ziek wordt terwijl je nét weer beter bent?

Grote kans dat het te maken heeft met een verzwakt immuunsysteem.

Het griepseizoen kan enorm verwarrend zijn. Denk je die ene verkoudheid net achter de rug te hebben, begin je weer te snotteren en te hoesten. Lekker dan. Hoe kan het toch dat je weer ziek wordt terwijl je net beter was?

Vaker ziek dan anderen

Het is winter en we weten allemaal dat mensen tijdens dit seizoen wat vaker en wat sneller ziek worden. Maar hoe is het toch mogelijk dat je weer de griep krijgt terwijl je net beter was? En waarom worden sommigen eigenlijk (bijna) nooit ziek? Apotheker Navin Khosla vertelt dat het te maken heeft met het al dan niet hebben van een goed immuunsysteem.

“Het overkomt sommige mensen regelmatig dat ze weer ziek worden nadat ze net zijn hersteld, wat op zijn beurt hun kwaliteit van leven en mentale welzijn kan beïnvloeden”, vertelt de apotheker in gesprek met Metro UK. Hoewel er ook sprake kan zijn van andere gezondheidsproblemen, geldt voor die mensen meestal dat ze te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem.

Je immuunsysteem verbeteren

Khosla vervolgt dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om je immuunsysteem te versterken. Er is volgens de apotheker alleen wel wat motivatie en discipline voor nodig. “Het verbeteren van je dieet, regelmatig sporten en stress beheersen zijn enkele van de belangrijkste dingen om te doen”, vertelt hij in een notendop.

We beginnen met dieet. Wat kun je doen om je dieet te verbeteren? Ten eerste is het belangrijk om bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk links te laten liggen. Het helemaal elimineren hoeft niet – en is bovendien erg moeilijk. Probeer daarom volgens de 80/20 regel te leven. 80 procent van je calorieën haal je dan uit onbewerkte voeding en 20 procent uit bewerkte voedingsmiddelen. “Het is prima om af en toe een traktatie te hebben, maar de basis van je dieet moet gevuld zijn met natuurlijke ingrediënten, zoals groenten, fruit, peulvruchten, granen en noten.”

Maak ook een prioriteit van voldoende vitamine C binnenkrijgen. Citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, aardappelen en zoete aardappel bevatten veel vitamine C.

Zorg er ook voor dat je regelmatig sport. Dit is van belang om je immuunsysteem happy te houden. En je hoeft jezelf heus niet uren in het zweet te werken in de sportschool. Een training van 15 minuten kan al een enorm verschil maken.

Bron: Metro UK | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws