De carrièrelessen van Barbara Brenninkmeijer

“Ik vind investeren in relaties heel belangrijk. Als je een goede relatie hebt, is het fijn om daar blijvend op te kunnen bouwen.”

In 2008 begon Barbara Brenninkmeijer met het verkopen van sieraden, maar haar label by-bar groeide uit tot een accessoire- én kledingmerk. Inmiddels staat ze alweer ruim vijftien jaar aan het roer van haar label by-bar. Met Marie Claire deelt Barbara haar carrièrelessen.

Doe iets waar je veel energie uithaalt

“Als ondernemer doe ik veel verschillende dingen, mijn dagen zijn heel divers en dat vind ik heel erg leuk. Ik haal daar veel voldoening uit. Soms denk ik weleens dat mensen vergeten dat je werk leuk moet zijn. Zodra ik iemand hoor zeggen: ‘Ik moet morgen weer werken’ in plaats van ‘Ik ga morgen weer werken’, vraag ik me af of iemand het wel leuk vindt. Het is zo belangrijk dat je iets doet waar je energie van krijgt. Ik zeg daarom ook altijd tegen mijn kinderen dat ze iets moeten gaan doen wat ze echt leuk vinden, waar ze van stralen!”

Verken de wereld

“Trek eropuit, leer een nieuwe omgeving kennen. Ik haal zelf enorm veel inspiratie uit reizen. Als ik te lang in mijn woonplaats Breda ben, dan wil ik snel naar Portugal, Italië, India of Turkije, waar onze fabrikanten zitten. Als ik daar ben, denk ik meteen: ja, dít is waarom ik het zo leuk vind wat ik doe. Bij de leveranciers of op kleine marktjes in het buitenland kun je leuke, nieuwe mensen ontmoeten. Inspiratie kan ik halen uit een mooie lap stof die ik zie, maar ik haal het ook uit ontmoetingen. Ik vind het inspirerend om te horen hoe zij over dingen denken en waar zij enthousiast van worden.”

Investeer in de juiste relaties

“Ik vind investeren in relaties heel belangrijk. Wij werken nog steeds met alle fabrikanten waarmee we in 2008 begonnen zijn. Als we nu bij hen in India, Portugal, Italië of Turkije komen, dan komen we naast bij hen in de fabrieken ook bij hen thuis, het voelt echt als een familie. We begonnen klein met by-bar, en het is mooi dat we samen die groei hebben doorgemaakt. Als je een goede relatie hebt, is het fijn om daar blijvend op te kunnen bouwen.”

Verzamel de juiste mensen om je heen

“Weet waar je zelf goed in bent en wat jouw mindere kanten zijn, zodat anderen jou met dat wat jij lastig vindt kunnen helpen. Dat is een heel belangrijke. Je kunt niet alles zelf blijven doen. Als iemand anders ergens veel beter in is, loopt je bedrijf veel soepeler als je het aan diegene overlaat. Natuurlijk blijf je er zelf wel bij om bij te sturen waar dat nodig is. Ook is het goed om dingen uit handen te geven, al vond ik het wel lastig, bijvoorbeeld toen ik iemand voor het eerst alleen op reis liet gaan. Je bent er dan zelf niet bij. Maar het leuke is dat iemand ergens op een heel andere manier naar kan kijken, waar jij zelf ook weer van kunt leren.”

Luister goed naar je eigen intuïtie

“Het is zo belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie, luister naar mensen en pik eruit wat waardevol voor je is. Maar je weet vaak zelf ook wat goed is, dus waai niet met alle winden mee.”

Creëer een veilige en vertrouwde werkomgeving

“Ik vind het heel belangrijk om een veilige en vertrouwde werkomgeving te creëren voor de mensen die bij ons werken, om er zo voor te zorgen dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Iedereen werkt hard mee aan het succes van by-bar. Ik vind het dan ook belangrijk om successen samen te vieren. Op ons hoofdkantoor in Breda werken 35 mensen en dat zijn allemaal heel enthousiaste persoonlijkheden. Zij worden blij van wat ze doen. De successen van by-bar zijn daarom ook hun successen en dat vieren we met elkaar. We hebben bijvoorbeeld kwartaalmeetings en die sluiten we altijd af met een leuke borrel. Vanaf aankomend seizoen is onze collectie ook verkrijgbaar bij Galeries Lafeyette in Parijs. Dit voorjaar gaan we met het hele kantoor daarheen om dat zelf te kunnen zien.”

Beeld: by-bar 

Laatste nieuws