Tijdelijk werk met grote voordelen: de kracht van een 'bridge jobs'

Een tussenbaan kan je carrière juist een boost geven

Tijdelijk werk met grote voordelen: de kracht van een 'bridge jobs'

De carrièreladder beklimmen vergt de nodige tijd en inspanning. Als je een droombaan voor ogen hebt, zijn er vaak nog een heleboel stappen die je moet doorlopen tot je daar bent. Daar horen ook tactische keuzes bij, zoals een tijdelijke baan die je misschien niet heel leuk vindt maar je wel de nodige skills oplevert om weer een stapje verder te komen. Zoiets noemen we ook wel een bridge job.

Bridge jobs

Misschien staat de functie niet zo spannend op je cv, of voelt het niet als een stap omhoog op de carrièreladder. Maar dit soort tijdelijke banen zijn juist ontzettend nuttig. Ze kunnen je helpen richting te geven aan je carrière. Je ontwikkelt talenten, ontdekt passies en leert elk stukje van de branche kennen. Ook juist de dingen die je niet leuk vindt leer je heel veel van. Sterker nog, die kunnen je extra motiveren om door te zetten en je ogen op je doel gericht te houden. Maar ook wanneer je nog niet zeker weet welke kant je op wilt, is een tussenbaan een heel goed idee. Je krijgt de kans om te proeven wat er allemaal mogelijk is, en houdt ondertussen je ogen open voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

Een andere reden waarom een bridge job soms de juiste stap is, is wanneer je wat meer ruimte en rust nodig hebt. In sommige fases van je leven staat je carrière niet bovenaan je prioriteitenlijstje, en daar is niks mis mee. Om een gat in je cv te voorkomen en je rekeningen te kunnen betalen is een bridge job dan een heel goede invulling.

Altijd zonder pauze bezig zijn met de vervolgstappen in je carrière kan slopend zijn. En wanneer vermoeidheid toeslaat, kan je je doel uit het oog verliezen. Je kunt in zo'n periode het plezier in je werk verliezen. Je baan geeft je geen energie meer, je haalt er geen voldoening meer uit. Door op zo'n moment te kiezen voor een tussenbaan kan je even op adem komen, ook al voelt dat misschien tegenstrijdig. Realiseer je dan dat dit komt door het stigma dat nog steeds op deze zogeheten bridge jobs ligt. Het kan voelen alsof je een stapje terug doet, en dat het mogelijk vragen kan opleveren bij toekomstige werkgevers. We denken vaak dat een succesvolle carrière een lineair traject is, maar dat is vaak niet het geval. Soms is een overbruggingsperiode goed om tot jezelf te komen, om daarna weer met frisse moed aan weg te timmeren.

De juiste keuze

Iedereen kan baat hebben bij een tijdelijke bridge job, wat de onderliggende reden ook is. De juiste tussenbaan is eentje die je geen nieuwe stress oplevert. Zo'n baan moet je helpen om weer richting en energie te krijgen in die transitieperiode, dus wat extra ademruimte in een must.

De nieuwe skills die je leert kan je altijd meenemen op je cv. Wanneer je interessante zijpaden hebt bewandeld kan dit je juist onderscheiden van de rest, en je dus zelfs verder helpen in je carrière. Je loopbaancarrière is geen recht pad, maar een onvoorspelbare weg. En net zoals er momenten zijn waarop grote kansen zich aandienen, is er ook ruimte voor een bridge job wanneer je hier behoefte aan hebt.

Carriere
  • HuffPost
  • Unsplash