Duurzame mode: zo haal je meer uit minder kleding

Bewuste keuzes brengen je een heel eind

Duurzame mode: zo haal je meer uit minder kleding

Duurzaamheid is een hot topic. Steeds meer bedrijven stappen over op duurzame productiemethodes om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Langzaam groeit het aanbod duurzame producten, waardoor bewuste keuzes maken gemakkelijker wordt. Helaas is in de mode-industrie fast fashion nog wel de norm. Gelukkig zijn er wel veel tips en strategieën om ook op het gebied van mode je voetafdruk te verkleinen.

Fast fashion industrie

Dat de mode-industrie één van de grootste milieuvervuilers is, hoeven we je vast niet te vertellen. De kleding die we kopen heeft een behoorlijke impact op onze planeet. Niet zo gek als je bedenkt hoe snel nieuwe collecties elkaar opvolgen, en wat de prijzen zijn die we betalen voor die kleding. We willen allemaal een beetje leuk voor de dag verschijnen, en zeker in tijden waarin een groot deel van ons leven online te volgen is voelen we een druk om mee te doen met de laatste trends. Dit is één van de oorzaken van overconsumptie wanneer het gaat over kleding.

Maar met dat grote online bereik van social media komt ook steeds meer informatie naar buiten over de impact van de mode-industrie. En steeds meer consumenten zien in dat zij zelf een aandeel hebben aan deze overconsumptie, en willen hun gedrag veranderen. Bewuste keuzes, duurzaamheid en eerlijk geproduceerde kleding krijgt steeds meer de voorkeur. Je weg vinden met deze nieuwe kijk op mode kan lastig zijn, maar gelukkig zijn er goede handvatten die je kunnen helpen.

Bewuste keuzes

Het begint allemaal bij bewustwording van je huidige patronen. Onnodige shopsessies verleiden je alleen maar om impulsaankopen te doen. Door je te concentreren op het verlengen van de levensduur van de items die je al hebt, zul je zien dat je helemaal niet per se iets nieuws nodig hebt. Het doet een beroep op je creativiteit om de kleding die je hebt opnieuw te stijlen en op meerdere manieren te dragen, maar dat is er juist zo leuk aan.

Mocht je dan toch nieuwe kleding nodig hebben, kies dan voor kwaliteit. Sterke materialen die lang mooi blijven kan je langer van genieten. Je moet misschien wat dieper in de buidel tasten, maar die prijs is fair voor de kwaliteit. Uiteindelijk ben je duurder uit wanneer je goedkope kleding moet vervangen, en creëer je meer vervuiling. Duurzame merken garanderen ook dat de kledingstukken onder goede omstandigheden zijn geproduceerd: een veilige werkomgeving en eerlijke prijzen voor de medewerkers.

Daarnaast kan het ook veel helpen om stil te staan bij je eigen stijl. Je hoeft niet met elke trend meegaan om er leuk uit te zien. Het hebben van een eigen stijl voorkomt dat je valt voor trends waar je niet jezelf in voelt. Die kledingstukken belandden na een paar keer dragen onder in de kast, terwijl je misschien het item überhaupt niet had gekocht als je dichtbij jezelf was gebleven.

Een logische stap na het definiëren van je eigen stijl, is het aanmeten van een signature look. Outfits waar je je goed in voelt, en die je zo uit de kast kunt toveren zonder erover na te denken. Tijdloze items zijn hier perfect voor, zoals een goed passende jeans en een witte blouse. Zorg dat je goede basics van hoge kwaliteit in je kast hebt liggen, zo kun je altijd uit de voeten met items die je eindeloos kunt combineren.

Om een beetje jeu aan je outfits te geven kan je investeren in mooie accessoires. Een statement ketting, mooie grote oorbellen of fijne sjaaltjes zijn perfecte items om elke outfit een upgrade te geven. Zo wordt bewuste keuzes maken op het gebied van mode een stuk leuker.

Fashion
  • Her
  • Adobe Stock