Duurzaam je zomergarderobe upgraden door online te ruilen 

Wij delen hoe je het aanpakt. 

Duurzaam je zomergarderobe upgraden door online te ruilen 

Hoewel we veel regen hebben dit voorjaar en geconfronteerd worden met een op zijn zachtst gezegd wisselvallig weerbeeld, blijven we optimistisch! Want, de zomer staat weer voor de deur! Dat betekent dus: tijd voor een garderobe-update. Maar in plaats van meteen naar de winkel te rennen voor een volledig nieuwe outfit, kun je beter gaan voor tweedehands, dat is veel duurzamer en goedkoper. En nog leuker is een redelijk nieuwe optie: online kleding ruilen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het ruilen van kleding via internet. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In deze blogpost lees je hoe je slim en duurzaam je kledingkast een zomerse boost geeft.

Waarom online kleding ruilen duurzaam is

Wist je dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? De productie en het transport van kleding heeft een enorme impact op het milieu. Bovendien wordt veel kleding geproduceerd in landen waar arbeid goedkoop is en de mensen onder erbarmelijke omstandigheden hun werk doen. Dat moet toch anders kunnen? Door kleding te ruilen in plaats van nieuw te kopen, geef je kleding een tweede leven en hoeven er minder nieuwe items geproduceerd te worden. Dat scheelt een hoop water, energie en chemicaliën. Daarnaast blijft gewilde kleding langer in de roulatie en belandt het dus minder snel op de afvalberg. Ook fijn: je bespaart er veel geld mee en het is nog leuk ook om nieuwe items te scoren! Dus, geef een signaal af én dress for less door gebruik te maken van een handige kledingruil app! 

Hoe werkt online kleding ruilen?

Er zijn verschillende platformen en apps waarop je kleding kunt ruilen, zoals Swopster. Het principe is overal hetzelfde: je maakt een account aan, uploadt foto’s en beschrijvingen van de kledingstukken die je wilt ruilen en gaat op zoek naar items van andere gebruikers om mee te ruilen. De meeste sites werken met een soort puntensysteem. Zo krijg je bij Swopster voor elk kledingstuk dat je aanbiedt Swop Coins, die je vervolgens kunt inruilen voor items van anderen. Hoe meer gewilde stukken je aanbiedt, hoe meer punten je verdient om mee te shoppen.

Tips voor succesvol online ruilen

Hoe zorg je ervoor dat je kledingkast straks gevuld is met toffe zomerse items? Hier zijn een aantal tips:

Bied items van goede kwaliteit aan: Niemand zit te wachten op gedragen of beschadigde kleding. Zorg dat de stukken die je aanbiedt schoon, heel en in goede staat zijn. Zo scoor je meer punten en is de kans groter dat anderen met je willen ruilen.

Maak goede foto’s en beschrijvingen: Duidelijke foto’s en een eerlijke beschrijving van het item (maat, merk, materiaal, staat) zijn belangrijk. Zo weten andere gebruikers precies wat ze kunnen verwachten en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wees actief en sociaal: Reageer op berichten, like foto’s van anderen en geef fair commentaar als je een item ontvangt. Hoe actiever en socialer je bent, hoe meer anderen met je willen ruilen. Zo bouw je een goede reputatie op.

Wees selectief: Ruil alleen voor items die je écht graag wilt hebben en gaat dragen. Het heeft geen zin om lukraak te ruilen en vervolgens weer met een kast vol ongedragen kleding te zitten. Bedenk van tevoren wat voor stukken je zoekt en ga gericht op jacht.

Inspiratie voor je zomerse ruil-garderobe

Op zoek naar wat zomerse ruil-inspiratie? Dit zijn een aantal staple-itemsom naar uit te kijken voor je perfecte duurzame zomergarderobe:

  • Een luchtige linnen blouse of jurk
  • Een spijkershort
  • Een maxijurk met vrolijke print
  • Espadrilles of leren sandalen
  • Een grote rieten tas of shopper
  • Retro zonnebril
  • Luchtige top met kant of borduursel

Mix en match deze items met basics die je al in je kast hebt hangen voor een stijlvolle en veelzijdige zomergarderobe.

Kortom, online kleding ruilen is dé manier om deze zomer duurzaam en voordelig je garderobe een update te geven. Je maakt de vervuilende mode-industrie een stuk milieuvriendelijker door items te hergebruiken en een tweede leven te geven. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken op een ruilplatform, je overbodige kledingstukken uploaden en op zoek gaan naar toffe items om mee te ruilen. Maak goede foto’s, wees eerlijk over de staat van je items en ga sociaal om met andere gebruikers. Voor je het weet heb je een ruilkast om door een ringetje te halen. Dus, duik meteen je kledingkast in op zoek naar waardevolle ruilschatten, maak een account aan en swop je een weg naar de leukste en duurzaamste zomergarderobe ooit!

Fashion
  • Confessions of a Shopaholic