Dit is hoelang je moet uitzieken als je de griep hebt

Uitzieken of doorbikkelen?

Dit is hoelang je moet uitzieken als je griep hebt

Iedereen is wel eens ziek. Nee, we hebben het niet over een simpele verkoudheid, maar een serieuze griep. Het beste is natuurlijk om lekker in je bed te blijven liggen, maar velen van ons laten zich niet tegenhouden door een loopneus en koorts. Maar hoe slecht is het nou eigenlijk om aan het werk te gaan terwijl je ziek bent?

Griep

Het is moeilijk om binnen te blijven als je ziek bent, maar je moet je lichaam absoluut de tijd geven om te herstellen. Voor je eigen bestwil en die van alle anderen. Volgens een onderzoek onder 1.800 volwassenen, gaf 75% van de mensen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar toe dat ze niet thuis bleven als ze ziek waren. Hierdoor breng je niet alleen jezelf in 'gevaar', maar ook de rest met wie je in contact komt.

Lees ook: Zo ga je om met confrontaties

Thuisblijven

Dokters zeggen dat je minstens nog 24 uur thuis moet blijven, nadat je koorts verdwenen is. Dus niet wanneer je je gewoon weer 'beter voelt', maar wanneer je koorts daadwerkelijk weg is en je geen medicijnen tegen koorts en griep meer gebruikt. En wist je dat je ook de griep kunt hebben, zonder dat je last van koorts hebt?  In dat geval schijn je minimaal vier dagen, nadat je griepsymptomen begon op te komen, thuis blijven.

Uitzieken

Volgens een deskundige hangt het herstel van de griep af van hoe gezond je bent. In het algemeen zouden gezonde mensen in zeven tot tien dagen volledig over een griepje heen moeten zijn. De griepsymptomen zouden na ongeveer vijf dagen volledig moeten verdwijnen, maar het is eigenlijk vrij normaal dat je je een paar dagen langer zwak voelt. Span jezelf niet te veel in, anders zit je veel langer in de off-on herstelmodus dan je had verwacht. Als de symptomen aanhouden en het je hebt het al twee weken lang, neem dan contact met je huisarts op.

Lifestyle
  • Bustle
  • iStock