Dit is de reden waarom we grijs worden

Aha.

Lees ook

Net als rimpels zijn grijze haren een zichtbaar teken van veroudering. En laten we duidelijk zijn: er is niets mis met ouder worden. Maar als je je ooit hebt afgevraagd wat er nu eigenlijk voor zorgt dat je haar van kleur verandert in de loop van de tijd, lees dan vooral verder. 

1. Wanneer worden de meeste vrouwen grijs?

De meeste vrouwen die in de dertig zijn, zouden een paar grijze haren kunnen tegenkomen. Maar tegen de tijd dat ze in de vijftig zijn, is vaak 50% van het hoofdhaar grijs geworden.

Lees ook: Wat je moet weten voordat je begint aan laserontharing

2. Waarom krijgen we grijs haar?

Je normale haren zitten vol met pigment, wat voor kleur zorgt. Zodra het pigment verliest, wordt je haar grijs. Je haar wordt pas wit, wanneer je pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor kleur (melanine), niet meer worden geproduceerd. 

3. Is het mogelijk om dit process uit te stellen?


Voedings- en hormonale factoren kunnen de haarkleur beïnvloeden, maar over het algemeen is de neiging om eerder of later in het leven grijs te worden genetisch bepaald.

4. Worden sommige vrouwen sneller grijs?

Grijs haar is een erfelijke eigenschap. Als je ouders vroeg grijs zijn geworden, is er een mogelijkheid dat jij dat ook wordt. Mensen met een lichte huidskleur lijken eerder grijs te worden en sommige gezondheidsaandoeningen kunnen leiden tot vroegtijdige vergrijzing, zoals diabetes, bloedarmoede of schildklierproblemen.

5. Kun je je levensstijl aanpassen voor gezond haar?

Aangezien het haar een soort barometer van onze gezondheid is, zullen alle verbeteringen die we aanbrengen aan ons algemene welzijn een bonus zijn voor ons haar. Een gebalanceerd dieet die rijk is aan eiwitten en koolhydraten zijn zeer geschikt voor haargroei. 

6. Werkt het om je hoofd te masseren?

Zoals je lichaam regelmatig beweging nodig heeft, heeft je hoofd dat ook. Als je je haar wast, masseer dan ook je hoofdhuid. Dit zorgt voor een schone en gezonde hoofdhuid. Door het te masseren, kan het vitale voedingstoffen opnemen via de bloedtoevoer en zo voed je je haarzakjes. 

Bron: Cosmopolitan US | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook