Onthuld: hierover ruziën koppels het meest tijdens de feestdagen

Herkenbaar?

It’s the most wonderful time of the year. Jep, de decembermaand is weer aangebroken en dat betekent dat we weer veel borrels, diners en andere sociale momenten voor de boeg hebben. Helaas betekent dat niet per definitie alleen maar gezelligheid en liefde, want er wordt ook heel wat gekibbeld. Over deze onderwerpen maken stellen het vaakst ruzie tijdens de feestdagen: 

1. Familie

Jij moet mee naar je schoonfamilie, hij moet mee naar jouw ouders, en dat kán voor de nodige spanningen zorgen. “Zelfs in de beste families zijn er wel eens irritaties”, aldus familietherapeut Becky Whetstone aan The Huffington Post. “Alles wat gezegd wordt, kan op een verkeerde manier worden opgevat en leiden tot een nare sfeer. Merk je dat je partner het moeilijk heeft met een opmerking, laat dan duidelijk merken dat je hem steunt. Dat hoor je als liefhebbende partner nu eenmaal te doen.”

2. Verwachtingen

Bij de feestdagen horen nu eenmaal cadeautjes en in de meeste relaties wordt dan ook iets voor elkaar gekocht of gedaan. Maar aan dat lieve gebaar zit ook een keerzijde: “Sommige mensen voelen zich ondergewaardeerd wanneer blijkt dat hun partner weinig moeite heeft gedaan voor het juiste cadeau”, legt psycholoog Anne Crowly uit. Maar je moet in dat geval vooral niet doen alsof je het leuk vindt. “Leg uit dat je teleurgesteld bent. Zo voorkom je niet alleen dat je het volgend jaar weer gebeurt, maar het neemt ook veel irritaties weg.”

3. Tradities

Als jij gewend bent om te kerstontbijten, -lunchen én uitgebreid te dineren, dan wil dat nog niet zeggen dat jouw partner dat ook van huis uit heeft meegekregen. Sluit compromissen en kijk wat je wel of niet kunt doen met je (schoon)familie. Het moet voor jullie allebei leuk blijven.

4. Geld

Hoeveel geld geef je uit aan de cadeautjes voor je zus? En hoeveel mag het cadeau voor je moeder kosten? Het kan zijn dat je vriend daar heel anders over denkt dan jij en dat kan de nodige discussies opleveren. “Dit kun je vermijden door vóór de feestdagen samen te gaan zitten en een lijst te maken met de mensen voor wie je allemaal een cadeau wilt kopen”, zegt therapeut Kurt Smith. “Stel een budget vast en houd je daar ook echt aan.”

Bron: Marie Claire | Beeld: Four Christmases

Laatste nieuws