Waarom 'fexting' schadelijk is voor je relatie

Een kleine irritatie kan uitlopen tot een enorme ruzie.

Waarom 'fexting' schadelijk is voor je relatie

We kennen het allemaal: je partner heeft iets gedaan wat je niet leuk vindt, en je besluit een geïrriteerd appje te sturen. Voor je het weet vliegen de verhitte berichtjes over en weer. Ruzie via WhatsApp, op TikTok beter bekend als fexting, is funest voor je relatie.

Fexting

Het begint misschien met een onschuldige correctie over een vergeten vuilniszak via Whatsapp maar escaleert snel tot een complete ruzie over het huishouden. Volgens relatie-expert Hayley Quinn is dat precies wat fexting inhoudt. "Misschien kookt je bloed nadat je zorgvuldig een bericht hebt opgesteld over hoe je je voelt, om vervolgens enkel een GIF te krijgen als reactie van je partner. Misschien weigert een van jullie te bellen, dus neem je je toevlucht tot boze berichten. Misschien heb je tijdens een ruzie zelfs jullie huis verlaten, maar wil je tóch nog even het laatste woord hebben", geeft Quinn als voorbeeld tijdens een gesprek met Cosmopolitan UK. We kunnen ons maar al te goed inbeelden hoe een kleine irritatie ineens tot een grote ruzie leidt.

Constante communicatie

Fexting is echt iets van deze tijd. We zijn gewend aan constante communicatie dankzij onze telefoons. Elk moment van de dag kunnen we met elkaar in verbinding staan en contact zoeken. "We leven in een tijdperk van directe communicatie, dus als je iets dwars zit in je relatie, kun je de drang voelen direct actie te ondernemen en een verhit appje te sturen, in plaats van te wachten tot de volgende gelegenheid waarbij je face-to-face het gesprek aan kunt gaan", legt Hayley uit.

Maar juist het gesprek aangaan wanneer je elkaar in levenden lijve ziet, is iets wat we soms liever vermijden. Zo'n confrontatie vraagt om kwetsbaarheid en kan ontzettend oncomfortabel zijn. Wanneer je via WhatsApp probeert je punt te maken, heb je langer de tijd om de juiste woorden te kiezen en na te denken over je reactie. Dat maakt het makkelijker en geeft het gevoel dat je confrontatie en conflict een beetje kunt vermijden.

Helaas leidt een kleine irritatie die wordt geuit via een appje vaak tot grote (digitale) ruzies. Miscommunicaties liggen op de loer. Het is moeilijk om te weten hoe de ander zich voelt, omdat de getypte woorden geen intonatie, gezichtsuitdrukkingen of échte emotie bevatten. Een nonchalant berichtje verkeerd opvatten is zo gebeurd, waardoor te snel conclusies worden getrokken. Een onschuldig appje kan worden opgevat als sarcastisch, gemeen of verwijtend.

De juiste manier

Echter, dit betekent niet dat je geen frustraties meer mag uiten via een appje. Volgens dating-expert Sarah Louise Ryan kun je fexting ook anders bekijken. "Individuen in een relatie hebben soms verschillende verwerkingssnelheden. Door de tijd te nemen om gedachten en gevoelens uit te typen, kunnen beide personen gezamenlijk tot co-regulatie komen. Wanneer er voldoende empathie is om elkaars standpunt te begrijpen, kan fexting een goede tool zijn om elkaar beter te leren kennen."

Een interessante invalshoek die ons aan het denken zet. Toch is er een belangrijke voorwaarde voor fexting: de ruzie alsnog in persoon uitpraten. Door dit te doen krijg je de kans om op elkaars emoties te reageren, te kalmeren en te reguleren. Op die manier stimuleer je geruststellende en ondersteunende interacties, wat het in de toekomst makkelijker maakt om problemen bespreekbaar te maken en te verhelpen. Ruzies zijn niet te voorkomen, het komt voor in iedere relatie. Op de juiste manier onenigheden uitspreken is ontzettend constructief, die goede communicatie zal je relatie alleen maar sterker maken.

Lifestyle
  • Glamour UK
  • NL Beeld