Dit is waarom we allemaal Keti Koti zouden moeten vieren

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders weet wat Keti Koti precies inhoudt, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen.

keti koti

Vandaag, op 1 juli, vindt Keti Koti plaats. Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van de betekenis en geschiedenis van Keti Koti, maar daar wil Omroep ZWART verandering in brengen. Want hoewel Keti Koti nog steeds geen nationale feestdag is, is de afschaffing van de slavernij in Suriname een belangrijke gebeurtenis om bij stil te staan. De omroep komt daarom met een nieuwe campagne om de aandacht voor deze dag te vergroten.

Keti Koti

Op Keti Koti (Surinaams voor 'ketenen verbroken') herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname. Met de Emancipatiewet schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Tienduizenden slaven kwamen daarbij vrij, maar zij kregen helemaal niets – terwijl de slavenhouders met 300 gulden schadeloos werden gesteld. Ook moesten de 'vrijgemaakte' slaven nog tien jaar verplicht door blijven werken op contractbasis. Ze ontvingen hier echter een schijntje voor en de werkomstandigheden waren soms net zo slecht als voorheen. Veel mensen zien 1873 dan ook pas als het jaar waarin de slavernij echt werd afgeschaft.

De ontbrekende bladzijde

Het moge duidelijk zijn dat Keti Koti een belangrijk onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van Nederland, en deze dag is dan ook niet alleen relevant voor mensen van Surinaamse afkomst. Omroep ZWART wil daarom van Keti Koti een nationale feestdag maken. Daarvoor is het alleen wel essentieel dat mensen weten waar deze dag voor staat, en daar blijken veel Nederlanders nog tekort in te schieten. Meer dan een kwart van de Nederlanders geeft aan er (vrijwel) niets over te weten, en slechts tien procent weet goed wat het is, zo blijkt uit onderzoek van Omroep ZWART.

Om ervoor te zorgen dat dit onderwerp op scholen beter belicht wordt, lanceert de omroep daarom De Ontbrekende Bladzijde. Deze hand-out biedt middelbare school-docenten basisinformatie over Keti Koti, inclusief de juiste uitspraak van de naam, de historische context, de betekenis van de herdenking en viering, en de hedendaagse relevantie. Hiermee hopen ze docenten te ondersteunen bij het bespreken van dit complexe onderwerp met hun leerlingen.

Maar ook wanneer je geen docent bent kan het geen kwaad om De Ontbrekende Bladzijde te downloaden, omdat deze op een compacte manier uitleg geeft over het belang van de feestdag.

Keti Koti Route

Omroep ZWART pakt dit jaar groots uit met Keti Koti: naast De Ontbrekende Bladzijde hebben ze samen met het Cultuurfonds een digitaal platform gelanceerd: Keti Koti Route. Dit platform zet alle evenementen, activiteiten en exposities gerelateerd aan Keti Koti in Nederland, Suriname en de Caribische eilanden verzamelt. De dag zelf wordt gevierd met een live tv-programma op NPO 2 om 20.30 uur, gepresenteerd door Giovanca Ostiana en Veronica van Hoogdalem. De show gaat langs herdenkingen en vieringen van Amsterdam tot Middelburg, om te laten zien hoe Nederland Keti Koti viert.

Ook al is Keti Koti dan nog geen officiële feestdag, laat je er vooral niet door weerhouden om wél bij deze dag stil te staan en de bevrijding te vieren!

Lifestyle
  • Omroep ZWART
  • NL Beeld