8 dingen die je moet checken voordat je je cv opstuurt

Het schrijven van een goed cv is niet altijd even makkelijk.

Lees ook

Het schrijven van een goed cv is niet makkelijk, aangezien we een goede indruk willen maken op onze (hopelijk) toekomstige werkgever. Als je eenmaal klaar bent om je curriculum vitae te versturen, zijn er echter wel een aantal punten die je twee keer wil checken voordat je op verzenden klikt.

1. Lettertype

Kies voor een lettertype dat makkelijk te lezen is en zorg ervoor dat de letters niet te groot zijn. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers het lettertype ‘Helvetica’ het aantrekkelijkst vinden voor op een cv. 

2. Spelling en grammatica

Er is een grote kans dat er minstens één typfout in je cv zit die je zelf nooit en te nimmer zult ontdekken. Jouw hersenen weten wat er staat, en wat je wilt zeggen, waardoor de kleine fout je niet zal opvallen. Vraag of iemand anders je cv kan checken op spellingsfouten voordat je het verstuurt. 

Lees ook: 7 Werkgewoontes die je leven een stukje makkelijker maken

3. Aanprijzen

Door je cv vol te stoppen met woorden als ‘gepassioneerd’, ’toegewijd’, ‘hardwerkend’ en ‘betrouwbaar’, is het enige wat je doet het opvullen van ruimte die je zou kunnen gebruiken om jezelf echt te verkopen. Vertel de lezer niet alleen wat al je sterke punten zijn, maar bewijs het door hem of haar te vertellen wat je in het verleden hebt bereikt en waarom je geschikt bent voor de baan waar naar je solliciteert. 

4. Lengte

Als je cv langer is dan twee pagina’s, dan heb je waarschijnlijk informatie opgeschreven die niet echt belangrijk is. Pas de tekst aan, naar de functie waarvoor je solliciteert. Kies voor een korte gedetailleerde beschrijving van de ervaring en kwalificaties die het meest relevant zijn voor de baan.


5. Bestand

Als je toekomstige werkgever je cv niet kan openen, heeft het opsturen ook geen zin. Ga voor een standaard format zoals .doc of PDF. Er zijn maar weinig mensen die door een hele Powerpoint heen willen klikken om erachter te komen of je een goede match bent voor de functie.

6. Social media

Het eerste wat werkgevers doen na het lezen van een cv, is het internet uitpluizen voor al je social media accounts. Maak het hen zo makkelijk mogelijk door deze in je cv te vermelden. Zorg wel dat ongepaste foto’s en berichten op privé staan. 

7. Onderwerp

Bedrijven krijgen soms honderden, zo niet duizenden sollicitatie mails. Het is belangrijk dat je in de onderwerpregel duidelijk laat weten dat je wilt solliciteren, anders bestaat er de kans dat je mail niet wordt gelezen. 

8. Contactgegevens

Controleer je e-mail en telefoonnummer ongeveer dertigduizend keer. Eén verkeerde letter of cijfer, kan ervoor zorgen dat je nooit iets van hen zult horen, zelfs als ze je de baan willen aanbieden.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook