Zó krijg je je slechte gewoontes onder controle

Dit is waarschijnlijk de reden dat je nooit je goede voornemens behaald.

Lees ook

Voor velen is het begin van een nieuw jaar, dé kans om slechte gewoontes aan te pakken. Maar aan het einde van de maand heeft meer dan 60 procent van de mensen hun goede voornemens verbroken. Herkenbaar? Hieronder lees je vier tips over hoe je je slechte gewoontes onder controle krijgt en je dus je goede voornemens behaald.

1. Discipline

Vaak associëren we het breken van onze voornemens aan een gebrek aan zelfcontrole. Maar volgens onderzoek is het schenden van je goede voornemens niet te wijten aan je discipline of wilskracht. Het blijkt namelijk dat het per persoon verschilt hoe snel je een gewoonte kunt doorbreken en aanleren.

Lees ook: Daarom heb je soms last van een trillend ooglid


2. Geef jezelf de tijd om te veranderen

Men gelooft dat er een bepaalde hoeveelheid tijd nodig is om een gewoonte te doorbreken. Een onderzoeksteam bestudeerde hoe lang het duurde voordat je een gewoonte écht hebt verbroken. Het resultaat lag tussen de 18 en 254 dagen, dus geef niet op als het niet zo snel gaat als je had gehoopt.

3. Verminder de triggers

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de beste manier om slechte gewoontes te doorbreken is het wegnemen van triggers en verleidingen. Dit kan zo gemakkelijk zijn als het niet vullen van de keukenkastjes met snacks. Daarnaast is het ook nodig om jezelf te belonen als je een obstakel hebt overwonnen.

4. De moeite waard

We weten dat roken slecht is voor je gezondheid, maar toch roken veel mensen. Dat lichaamsbeweging je algehele gezondheid kan bevorderen, is een feit, maar toch bezoeken we vaker niet dan wel de sportschool. Wetenschappers hebben aangetoond dat gedrag met onmiddellijke beloningen vaker wordt herhaald. Wat betekent dat het niet genoeg is om te weten dat je je over een x aantal jaar goed zult voelen, je wil je ook nu goed voelen. Combineer daarom je goede voornemen met iets positiefs. Kijk bijvoorbeeld je favoriete serie tijdens het sporten of gun jezelf iets lekkers als je niet hebt gerookt.

Bron: Glamour UK | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook