Zo kom je uit die kantoordip

Zo houd je je motivatie vast.

Zo'n periode waarin je niet al te enthousiast bent over je baan – wie kent het niet? Hoe kom je daar weer uit en hoe houd je je motivatie vast? De wetenschap heeft daar onderzoek naar gedaan en Job de Vrieze dook in de materie.

Bijdragen

Fijne collega’s, humor, eigen verantwoordelijkheid, flexibiliteit, steeds nieuwe dingen doen, waardering, resultaat van inspanningen en daarop beoordeeld worden, het gevoel iets bij te dragen aan een groter geheel. Op social media stelde ik de vraag: wat motiveert je? Dit zijn zomaar een paar voorbeelden die mensen gaven.

En wat hen demotiveert? Werk dat nooit af is, te veel gecontroleerd worden, zinloze vergaderingen en bureaucratie, negatieve sfeer, klachten van mensen die duidelijk niet weten waarover ze het hebben, betutteling, work overload.

Lees ook: Zo voorkom je dat je je gaat vervelen op werk

Onderzoek

Mensen hebben allerlei ideeën over wat hen drijft en ontmoedigt. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit vaak niet de zaken zijn die hen daadwerkelijk motiveren – of in elk geval niet alle. “Wij vragen in ons onderzoek vrijwel nooit naar introspectie”, zegt sociaal psycholoog Ayelet Fishbach, die het onderwerp bestudeert aan de universiteit van Chicago. “Maar zo focus je alleen op bewuste motivatie, en dat is maar een topje van de ijsberg.”

Iets wat gedragseconoom Dan Ariely van Duke University in het Amerikaanse Durham beaamt. Van zijn boek over motivatie verscheen recent de Nederlandse vertaling. “Motivatie is complex en ook deels mysterieus. De dingen die ons motiveren, zijn niet altijd de dingen waarvan we denken dat ze ons motiveren.

Motivatie

Volgens Ariely moeten we hierbij onderscheid maken tussen het ‘binnenaanzicht’ en het ‘buitenaanzicht´. “Het buitenaanzicht is datgene waarvan je denkt dat het jou motiveert. Dan hebben we het bijvoorbeeld over geld en prestige. Maar de realiteit is”, aldus Ariely, “dat wanneer je met een taak bezig bent, wanneer je volledig in beslag wordt genomen door iets wat je aan het doen bent, je een probleem aan het oplossen bent. Op zo’n moment is je manier van denken heel anders. Je wordt dan gemotiveerd door dingen als kameraadschap en teamwork, het gevoel dat je bezig bent met een missie.”

Fishbach vult aan dat we gemotiveerd raken door haalbare maar uitdagende doelen, waarbij we onze voortgang kunnen zien of meten. “Wat daarbij erg helpt, is een omgeving waarin mensen goed kunnen samenwerken, zonder op elkaars tenen te staan.”

Demotivatie

Dan kom je al snel uit bij factoren als lage betrokkenheid en verveling”, zegt Fishbach. “Een computer kan dag in dag uit hetzelfde doen, een mens niet.” Een burn-out op het werk is de extreme variant van ongemotiveerdheid, die vaak wordt veroorzaakt door een gevoel dat je, hoe hard je ook werkt, je doel niet meer kunt bereiken of niet meer aan de eisen kunt voldoen. Vaak gaat het over een teveel aan bureaucratie (papieren controledrang) en een gebrek aan uitdaging. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het meestal niet om een gebrek aan ‘plezier’, zegt Ariely.

“Als je erover nadenkt om een startup te beginnen, een berg te beklimmen, een marathon te lopen of een boek te schrijven, dan gaat geen van deze dingen gepaard met heel veel momenten van vreugde. Maar het geeft mensen wel een heel ander gevoel van motivatie, iets wat voortkomt uit het overwinnen van uitdagingen. Het is de kunst om zulke factoren aan je werk toe te voegen.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Je leest het in het maart nummer van Marie Claire.

Bron: Jop de Vrieze | Beeld: iStock

Laatste nieuws