Deze vrouwelijke ondernemer opent restaurants met onverkocht voedsel

Deze vrouwelijke ondernemer opent restaurants met onverkocht voedsel

Freke van Nimwegen (31) is co-founder van Instock, een onderneming die voedselverspilling op de kaart zet. In hun drie restaurants wordt gekookt met eten dat anders zou worden weggegooid.

Freke van Nimwegen

 

Begin klein, denk groots

"Met drie collega’s startte ik vier jaar geleden Instock. We werkten bij Albert Heijn, ik eerst op het hoofdkantoor en later als assistent supermarktmanager. Ik zag hoeveel voedsel onverkocht bleef en weggegooid werd, en daar wilden we wat tegen doen. Met steun van Albert Heijn zijn we begonnen met een pop-uprestaurant. We leerden wat er bij het runnen van een restaurant komt kijken en overtuigden mensen ervan dat je heerlijk kunt koken met producten die anders in containers zouden zijn beland." 

Walk the talk

"Wereldwijd wordt eenderde van ons eten verspild: 39 procent door telers en boeren, 5 procent in de supermarkt, maar het overgrote deel (42 procent) bij mensen thuis. We moeten het verhaal blijven vertellen. Ons kookboek Instock Cooking inspireert mensen hun voorraden op te maken en er is een voedsel-verspillinglespakket voor de basisschool."

"In onze restaurant redden we voedsel van de afvalberg"

Samen ben je groener

"Er zijn steeds meer initiatieven zoals die van ons. We zouden elkaar kunnen zien als concurrenten, maar we hebben allemaal dezelfde missie dus we kunnen beter onze krachten bundelen. Met 18 ondernemers hebben we pas het platform ‘Verspilling is verrukkelijk’ opgericht, waarop we laten zien dat er genoeg oplossingen zijn tegen voedselverspilling. We hebben samen al zo veel meer bereikt dan alleen!"

Zoek supporters

"Voedsel redden van de afvalberg kunnen we dankzij de steun van onze leveranciers, afnemers en gasten in het restaurant. ASN Bank heeft ons vanaf het begin gesteund door voor hun teamdagen regelmatig een ruimte bij ons te huren. En door op hun duurzaamheidsplatform Voor de Wereld van Morgen over ons te schrijven, zijn er meer mensen enthousiast geworden over wat we doen."

Werk oplossingsgericht

"Het is een groot luxeprobleem dat we het hele jaar zoveel voedsel op voorraad hebben. Je kunt heel lang blijven zeggen dat het systeem niet klopt, óf je gaat bedenken hoe je in het huidige systeem de voedselreststromen kunt verwerken. Instock werkt samen met 160 AH-supermarkten en een aantal leveranciers voor de aanvoer van de reststromen. Maar omdat we in onze drie restaurants niet alle producten kunnen verwerken, hebben we ook andere horeca enthousiast gemaakt over ons concept, zoals Pakhuis de Zwijger en The Colour Kitchen. Of het gaat naar de voedselbank."

Blijf geloven in je missie

"Eind 2016 ontdekte ik dat ik zwanger was, op de dag dat Trump werd verkozen tot president. Op dat moment dacht ik: in welke wereld ga ik mijn kind laten opgroeien? Wat heeft het allemaal voor zin? Het lijkt of alles in de wereld gericht is op kopen en groei. Gelukkig zie ik ook dat een groot deel van deze generatie bereid is te vechten om van een lineair naar een circulair systeem te gaan. Juist door de komst van mijn dochter heb ik extra motivatie om de verandering door te zetten."
 

De Groene Carrièrelessen is powered by


Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Op deze manier stimuleert de klimaatbank van Nederland duurzaam ondernemen. Kijk voor meer info op voordewereldvanmorgen.nl

Lees ook: Deze fouten online zullen je carrière ruïneren

Tekst: Jessica van Zanten