Heb jij meer ervaring dan je manager? Zo ga je hiermee om

Meer dan ooit werken we voor managers die minder ervaren zijn dan wij.

Meer dan ooit werken we voor managers die minder ervaren zijn dan wij. Voor veel mensen klinkt dit niet als een ideale situatie, maar met de juiste ingrediënten kan het hebben van een baas met minder ervaring, juist onze creativiteit en innovatie vergroten en ons helpen onze doelen te bereiken. Hear us out. 

Minder ervaring

Er zijn drie redenen waarom we, vaker dan ooit, voor iemand met minder ervaring zullen werken. Veranderingen als flexibel werken, meer leeftijdsdiversiteit en verschuivende ambities maken het waarschijnlijker dat meer ervaren werknemers worden gekoppeld aan minder ervaren managers. Ook het normaliseren van werken op afstand, draagt hieraan bij. Ten slotte moeten we in ons achterhoofd houden dat managers worden gekozen om verschillende redenen en vaardigheden. Ze zijn zorgvuldig gekozen en bekleden die positie voor een reden.

Hoe ga je hiermee om?

Voor veel mensen zal de eerste reactie op een nieuwe, jongere manager ongetwijfeld zijn: ‘wat een snotneus.’ Maar het hebben van een manager met minder ervaring en andere vaardigheden kan een positieve werking hebben op de creativiteit en innovatie van een bedrijf. Verschillen tussen mensen zorgen namelijk voor een kans om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Accepteer dus elkaars verschillen en sta juist open voor een minder ervaren manager. Zo kun je van elkaar leren en groeien.

Ook vinden mensen met veel ervaring het soms moeilijk om te vernieuwen. Een jongere manager die nog weinig ervaring heeft in het vakgebied, heeft vaak een frisse blik op de gang van zaken. Vraag ze dus vooral om advies als je zelf het gevoel hebt dat je vastloopt. Het beste advies komt namelijk niet altijd van de persoon met de meeste ervaring. Blijf dus nieuwsgierig en sta open voor vernieuwing.

Kleine aanpassingen aan ons werk kunnen een groot verschil maken in hoe we onze rol ervaren en uitvoeren. Het hebben van een nieuwe manager is dus een ideale gelegenheid om nieuwe dingen te leren en onszelf te ontwikkelen. Een open houding is dus cruciaal, maar geef vooral ook zelf input en advies. De nieuwe manager zal ongetwijfeld ook veel van jouw ervaring willen leren.

Bron: Fast Company | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws