Dit gebeurt er met je als je iets van je to-dolijst afvinkt

Herkenbaar?

Dit gebeurt er met je als je iets van je to-dolijst afvinkt

Het afvinken van je to-dolijst voelt vaak bevrijdend. Eindelijk heb je die ene taak gedaan, waardoor je het van je lijstje kunt strepen en verder kunt gaan met je volgende taak. Maar is dit wel écht zo bevrijdend als dat we denken?

Hersenen

Een onderzoek, gepubliceerd in Psychological Bulletin, onderzocht wat er in je hersenen gebeurt als je klaar bent met je to-dolijst. Enne, de resultaten laten zien dat de hersenen vaak blijven hangen bij je taakjes, dus ook als je het al afgestreept hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je een beetje in de war raakt of dat je per ongeluk de taak opnieuw uitvoert.

Lees ook: Aha! Dit is hoevaak je je beddengoed en handdoeken moet wassen

Herhaling taakjes

Twijfel je ook weleens of je de deur op slot hebt gedraaid, het snoer van je stijltang uit het stopcontact hebt gehaald of het fornuis hebt uitgezet? Je bent niet de enige! Dit kan volgens het onderzoek komen doordat je opnieuw herinnerd wordt aan je taak. Denk bijvoorbeeld aan je sleutels. Zodra je dit ziet, net nadat je de deur hebt dichtgedaan, kan dit een trigger zijn om nogmaals te checken of je de deur wel écht op slot hebt gedraaid.

Volgens het onderzoeksteam komt dit omdat de hersenen bijna automatisch de taak terughalen (door het zien van je sleutels), waardoor je aangemoedigd wordt om het weer opnieuw uit te voeren.

Lifestyle
  • Bustle
  • Cathryn Lavery