Welk effect financiële stress op je lichaam kan hebben

Stress heeft niet alleen effect op je mentale gezondheid, maar ook op je fysieke gezondheid.

geldzorgen

Aan het begin van 2021 hoopten we zo dat 2022 anders zou beginnen, maar het coronavirus heeft nog altijd veel impact op onze samenleving. We zitten momenteel zelfs in onze derde lockdown en veel ondernemers die ook hun zaak moesten sluiten, maken zich zorgen over hun rekeningen. Dit uit zich in stress en deze stress kan op z'n beurt een behoorlijke impact op je lichaam hebben.

Financiële stress door corona

84 procent van de Amerikanen ervaren momenteel financiële stress door corona, zo blijkt uit data van the Financial Health Network. En ook in Nederland kampen financieel kwetsbare groepen met stress. Het inkomen van 62 procent van de flexwerkers en 69 procent van de zzp’ers daalde door de crisis, zo bleek uit cijfers van vorig jaar.

Mentale problemen

Dat dalende inkomens en onzekerheid hierover voor stress zorgt is een gegeven. Professioneel adviseur Nawal Alomari weet dat het een groot effect kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Zo hebben mensen met financiële problemen een grotere kans op een depressie, iets wat verscheidene onderzoeken ook al aantoonden.

Financial uncertainty kan ook je slaapritme behoorlijk in de war schoppen, vertelt psycholoog Anne Brennan Malec. Moeilijk in slaap kunnen komen, helemaal niet kunnen slapen en ’s nachts vaak wakker worden zijn enkele voorbeelden. Overdag helder nadenken wordt daardoor een stuk moeilijker.

Consequenties voor je lichaam

Wie met behoorlijk veel stress kampt, kan ook lichamelijke ongemakken ervaren. Alomari vertelt dat anxiety ook fysieke problemen met zich mee kan nemen. Een simpel voorbeeld daarvan is hoofdpijn, maar ook ernstigere problemen doen zich voor.

Wanneer je gestrest bent, is je lichaam vatbaarder voor ontstekingen en die kunnen op hun beurt gezond weefsel beschadigen. Onderzoek linkte beschadigd weefsel al aan een vergoot risico op longaandoeningen, artritis, diabetes en astma.

Helaas houdt het niet op bij bovenstaande kwalen. De economische burden kan ook je spijsverteringssysteem uit balans brengen. Je zenuwstelsel houdt je spijsvertering onder controle, maar als je gestrest bent kan je lichaam in de fight-or-flight modus raken. Dit verstoort je normale darmfunctie en hierdoor kun je een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid of andere problemen gerelateerd aan de spijsvertering ervaren.

Hoe verminder je financiële stress?

Een goed inzicht in je financiën krijgen is volgens Malec een eerste stap om weer wat controle te krijgen. Verdiep je in alle details, zodat je precies weet hoeveel geld je nog hebt of hoeveel je in de min staat. Pas dan kun je volgens de psycholoog beginnen aan een plan om de problemen onder controle te krijgen.

Het kan behoorlijk overweldigend zijn om in een keer al je financiële problemen onder ogen te komen. Maar juist als we het niet doen, wordt het stressgevoel groter en groter omdat je de controle steeds verder kwijtraakt. Alomari raadt daarom aan om het klein aan te pakken. Doe het in baby steps. Probeer eerst kleine doelen te stellen en te behalen, hierdoor krijg je langzaamaan meer controle over de situatie.

En blijf aan jezelf denken. Neem af en toe een lang bad om te relaxen of maak een wandeling met een goede vriendin om even tot rust te komen.

Bron: Bustle, Wijzer in geldzaken | Beeld: iStock

Carriere
  • Bustle, Wijzer in geldzaken
  • iStock