Een paar inspirerende vrouwen die het feminisme hebben gevormd

Girl power.

Een paar inspirerende vrouwen die het feminisme hebben gevormd

Het is Women's History Month en daarmee gedenken we de vrouwen die invloed hebben gehad op de feministische beweging. Ondanks de vele misvattingen, gaat het in de kern over vechten voor gelijkheid voor vrouwen.

Feminisme

Van de Suffragettes die vochten voor het stemrecht, tot Tarana Burke die de #metoo beweging lanceerde en Winona LaDuke die de strijd tegen klimaatverandering leidde. Dit zijn een aantal vrouwen die hebben gevochten voor de echte definitie van feminisme.

Lees ook: Waarom alle vrouwen én mannen naar de wereldbekende podcast 'The Guilty Feminist' moeten luisteren

Girl Power

1. Eleanor Roosevelt
De eerste First Lady die verantwoordelijkheden op zich nam die verder gingen dan het hosten en onderhouden van het Witte Huis. Voordat ze First Lady werd, was ze al betrokken bij vrouwenkwesties en van 1935 tot 1962 schreef ze "My Day", een kranten-column over vrouwenwerk, gelijkheid en rechten. Nog voor het woord feminisme überhaupt bestond.

2. Coretta Scott King
Bekend om haar huwelijk met Martin Luther King Jr. en haar werk voor Civil Rights, waar zij haar leven wijdde aan de gelijkheid van vrouwen. Ze hielp bij het stichten van de Nationale Organisatie voor Vrouwen en zette zich in voor de ontwikkeling hiervan. 

3. Ruth Bader Ginsburg
Voor haar ambtsperiode als Hooggerechtshof richtte ze in 1970 de Women's Rights Law Reporter op. Het eerste Amerikaanse tijdschrift voor de rechten, uitsluitend gericht op vrouwenrechten. Twee jaar later was ze mede-oprichtster van het Women's Rights Project bij de American Civil Liberties Union. Daarmee zorgde ze ervoor dat vrouwenstemmen opnieuw in de wet werden gehoord. Ze werd door Bill Clinton als de tweede vrouwelijke Supreme Court ooit benoemd, die ze vandaag de dag nog steeds beoefent om te pleiten voor de rechten van vrouwen.

4. Oprah Winfrey
Ze werd gemotiveerd door de ongelijke beloning die ze kreeg in het begin van haar uitzendcarrière. Daarom begon zij haar eigen televisieprogramma en bouwde daarmee een imperium op waarmee zij vrouwen kon helpen groeien en ontwikkelen. Daarnaast heeft ze de Oprah Winfrey Leadership Academy voor meisjes en het Oprah Winfrey Network ontwikkeld. In 2013 kreeg ze de Presidentiële medaille voor vrijheid. 

Uiteraard horen er nog veel meer vrouwen in dit rijtje thuis. Allen hebben een enorme impact achtergelaten en iets betekend voor vrouwen. Who run the world...

Lifestyle
  • Beau Monde
  • Wonder Woman 2